Politikerna slår ett slag för sin fritid

Ternnisentusiast, konstskapare, textilnörd och byggnadsvårsfreak. När politikerna i Rönnigepartiet går till val berättar de inte bara vilket yrke de har på vallistorna. – Det känns mer relevant än ålder. Yrke och fritidsintressen speglar kanske mer varför du är engagerad i olika frågor, säger gruppledaren Anders Klerkefors.

  • Publicerad 15:11, 12 jun 2018

Det är inte första gången kandidaterna i Rönningepartiet berättar om mer än sitt yrke på vallistorna. Ålder har de inte med på valsedlarna. Även förra valet gjorde kandidaterna detsamma.

– Vi fick positiva reaktioner på detta, säger Anders Klerkefors.

”Mer än min ålder”

Förutom företagare deklarerar sig i år som tennisentusiast.

– Förra valet var jag företagsledare och basket-coach. Numera är jag inte längre ungdomstränare utan mera tennisspelare. Jag tycker att det här beskriver mig mer än min ålder eller mitt yrke. Det kanske visar att jag är aktiv på mer sätt än i lokalpolitiken, säger han.

Varierar mellan partier

Partierna i Salem gör annars olika. Kristdemokraterna och Miljöpartiet nöjer sig med att skriva ut yrke. Centerpartiet, Liberalerna, Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet deklarerar både ålder och yrke.

Centerpartiets Anike Bosander förklarar varför partiet har med yrke och ålder.

– Vi tycker att det visar på den bredd som finns inom vårt parti. Olika yrken ger olika erfarenheter. Och olika åldrar kan ge olika ingångar i olika ämnen.

Bara namnen hos S och M

Moderaterna och Socialdemokraterna har bara kandidaternas namn.

– Vi hade en diskussion om hur vi skulle göra men kom fram till detta. Vi menar att det är partiet du röstar på. Vill du personrösta får du ta reda på mer om den personen. Vi har också skickat ut information till alla hushåll där de första nio kandidaterna på listan presenteras, säger Arne Närström.