Henrik Sörensen har fått svar från de 7 partierna om hur de ser på 4-punktsprogrammet. Foto: Läsarbild Henrik Sörensen

Politikerna säger ja till Henriks vision

Stocksundsbon Henrik Sörensen tog fram ett 4-punktsprogram för att öka tryggheten i Danderyd. Nu svarar 6 av 7 partier ja på allt: minska inbrotten, inför permanent kameraövervakning, vaktbolag och öppna en lokal polisstation.

  • Publicerad 12:26, 27 aug 2018

Uppropet Tryggare Danderyd startades av Henrik Sörensen och Niclas Rodin från Stocksund efter sommarens grova rån. De var trötta på att vara oroliga för sin och sina barns säkerhet i området och vände sig till politikerna. I ett brev krävde de svar från politikerna på om de var beredda att jobba för deras åtgärdsplan med 4 punkter och målet att få ner inbrottsstatistiken till riksgenomsnittet, med andra ord från 19,8 per hushåll 4,9. Samtliga partier i kommunen ställer sig bakom målet.

Frågan tas på allvar

– Det är väldigt roligt. Nu känns det att det finns en bred politisk vilja. Jag har aldrig trott att det finns någon som är emot trygghet i kommunen men jag tror att vårt upprop är en knuff som gör att trygghetsfrågan tas på allvar också i et lokalt perspektiv, säger Henrik Sörensen.

649 Danderydsbor har skrivit under uppropet sedan det startade 13 augusti. Henrik Sörensen har mötts av många hejarop, men också oro.

– De säger att de hoppas att det inte bara är en valgrej att politikerna säger att de ska göra dessa åtgärder, säger han.

Politikerna försiktiga om polisstation

Bland annat har det ryktats att kommunstyrelsen redan på sitt möte den 20 augusti avskrev frågan om en lokal polisstation med utryckningsfordon. Men det dementerar kommunstyrelsens ordförande Olle Reichenberg (M).

– Nej jag har inget minne om att vi pratat om en polisstation, säger Olle Reichenberg (M).

Hur ser du på möjligheterna att Danderyd för en lokal polisstation med utryckningsfordon som uppropet föreslår?

– Jag tror inte att det är jätteenkelt. Vi har framfört kravet till polisen tidigare och vi ska naturligtvis fortsätta driva frågan, men det kommer inte att bli enkelt. Jag tror inte på snabba förändringar. Det beror ju också på att det är en politisk fråga på nationell nivå.

Miljöpartiet är det enda parti som inte ställer sig bakom punkten om en lokal polisstation. Däremot är de beredda att driva frågan om patrullerande poliser med en lokal i Mörby centrum

I Henrik Sörensen och Niclas Rodins 4-punktsprogram finns förutom förslaget om en lokal polisstation också förslag på permanent kameraövervakning vid Danderyds samtliga infarter. Det ställer sig samtliga partier bakom.

Hur ska ni själva följa upp uppropet efter valet?

– Vi gör det här på fritiden, men startar man en sådan här grej så medför det förpliktelser. Vi ska följa upp vilka beslut som tas, speciellt vad gäller inbrottsfrekvensen, säger Henrik Sörensen.

Fakta

Här är 4-punktsprogramet

1. En aktiv lokal polisstation med utryckningsfunktion

2. Lokalt kommunalt finansierat vaktbolag

3. Kameraövervakning vid Danderyds samtliga infarter

4. Mål 2023: Från 19,8 till 4,9 inbrott per 1000 hushåll

Visa merVisa mindre