Daphne Lundell röstade med hjärtat i valet. Foto: Klara B Orreteg

Ovisshet präglar Järfälla dagen efter valet

Enligt preliminära siffror gick Sverigedemokraterna fram mest i valet, Socialdemokraterna är störst men Alliansen är största block. Hur styret blir är osäkert och väljarna i Järfälla följer händelserna.

  • Publicerad 13:10, 10 sep 2018

Det blåser i Jakobsberg. Träden böjer sig för vinden och håret fladdrar i ansiktet.

Valarbetare plockar ned valaffisher och valstugorna på torget står stängda och övergivna mellan fruktstånden.

Och det är inte bara i Jakobsberg det blåser. Även kring politiken stormar det och det råder stor ovisshet kring vem eller vilka som kommer styra kommunen.

Daphne Lundell kommer gående över torget. Hon har precis läst kvällstidningarnas löpsedlar och vet inte riktigt hur hon ska tänka.

– Jag hade hoppats på ett lite mer tydligt valresultat, säger hon. Det är så många partier i Sverige också. Jag kommer från England och där är det helt annorlunda. Jag övervägde att taktikrösta men det slutade med att jag röstade med hjärtat. Och jag ångrar mig inte.

”De viker ned sig”

På en bänk en bit bort sitter Peter som vill vara anonym. Han irriterar sig på att politiken är otydlig.

– När jag växte upp var det Palme och Bohman och de stod stadigt. Idag är det ju en gröt.

Han tycker att det är konstigt att inget parti, varken på kommunal eller nationell nivå, vill acceptera Sverigedemokraterna. Trots att de växer för varje val.

Sitt egna val tvekade han aldrig kring.

– Jag röstade på Miljöpartiet för de behövde min röst. Det gick ju inte så bra för dem men det beror på att de viker ned sig för att få vara med. Då funkar det inte, säger han.

Inte påverkad av valfläsk

Mirja pustar ut efter en promenad. Hon är glad att solen inte steker längre och välkomnar hösten. Igår när sonen med familj hade gått hem till sig hade hon valvaka.

Rösta gjorde hon för längesedan, så något valfläsk har hon inte påverkats av säger hon.

Hon förvånas över att Socialdemokraterna inte krympt mer och menar att det är dags för en förändring nu.

– Allt bara flyter på utan att det händer något. Politikerna bara pratar och lovar men det blir ju aldrig något. Det är ovissa tider nu. Det är det.