SD och den alliansstyrda koalitionen växer i Huddinge, konstaterar Mitti:s reporter. Foto: Mitt i Stockholm/Wikimedia commons

”Oklart hur Huddinge ska styras närmsta åren”

Sverigedemokraterna är den största vinnaren i Huddinges kommunval. Samtidigt växer den alliansledda koalitionen. Men samtidigt som koalitionen fortsätter att vara det största blocket i kommunen har den inget egen majoritet. Vilka som ska styra Huddinge är därför oklart, då Moderaterna sagt att man inte vill samarbeta med SD.

  • Publicerad 07:40, 10 sep 2018

Både allianskoalitionen och Sverigedemokraterna kan ses som vinnare i Huddinges kommunval.

Även fast Moderaterna tappar väljare, hela 3,1 procentenheter, ökar samtliga övriga allianspartier samt Drevvikenpartiet och Huddingepartiet som alla tillsammans styrt Huddinge fram till i dag.

SD får fler mandat

Men trots att allianskoalitionen ökar, och får ett till mandat i kommunfullmäktige jämfört med de senaste fyra åren, får partierna inte egen majoritet att styra över Huddingeborna.

Orsaken är att Sverigedemokraterna går framåt mest av alla partier i kommunen. Med 11 procent av rösterna är partiet det tredje största i Huddinge.

Därmed får SD ytterligare två mandat till i fullmäktige och framstår som vågmästare även detta val.

Rödgröna förlorar mandat

De stora förlorarna är det rödgröna blocket, som tappar tre mandat.

Därmed har Alliansen, ihop med Drevvikenpartiet och Huddingepartiet, 30 mandat. De rödgröna har 24 mandat och SD 7 mandat.

Frågan är vilka som ska styra Huddinge. För även om SD framstår som vågmästare har Moderaterna sagt nej till samarbete med både SD och V.

Samtidigt öppnar Socialdemokraterna, som kommunens största parti, upp för att styra över blockgränsen, vilket ni kan läsa om här. Framtiden är oviss än så länge.

Valresultatet är än så länge preliminärt.

Valresultat i Huddinge


Källa: Valmyndigheten