ÄD:s logga är en solros. "Den står för förnuft" säger Hans Jangeby, bilden. Foto: Läsarbild Läsarbild, Mitt i

Nytt uppstickarparti vill ta väljare i Värmdö

Inga politiska ståndpunkter utan röstning efter vad Värmdöborna vill. Det är tanken med Värmdös nygamla parti, Äkta Demokrati. – Vi tror Värmdöborna är intresserade av alternativ till Alliansen, det rödgröna blocket och SD, säger Hans Jangeby (ÄD).

  • Publicerad 14:55, 4 sep 2018

I augusti registrerades Äkta Demokrati hos Länsstyrelsen och kommer att finnas på röstsedlarna vid valet den 9 september. Partiet fanns även vid förra valet men har sedan dess legat vilande. Loggan är en gul solros och parollen är ”mer och äkta demokrati”. 

– Solros betyder förnuft, framgång och storsinthet på blomsterspråket. Därför passar solrosen som symbol för Äkta Demokrati, säger Hans Jangeby, initiativtagare till partiet. 

”Röstar som Värmdöborna vill”

Valsedlar till ÄD kommer att finnas på valdagen.

Äkta Demokrati har inget eget partiprogram utan går till val på allmän rösträtt i alla sakfrågor. Värmdöborna får själva tycka till om vilka frågor som de tycker är viktiga för kommunfullmäktige att ta upp. Röstningen sker digitalt. 

– Säg att det blir en fråga om bräddningar i kommunfullmäktige. Ska vi göra en utredning eller ska vi satsa 5 miljoner nu? Då får alla rösta på det. Vi passerar alla ideologiska gränser och röstar sedan som majoriteten av Värmdöborna vill, säger Hans Jangeby.

Liknande uppstickare i andra kommuner

Ett liknande upplägg har funnits i Vallentuna kommun. Där hade partiet Demokratiexperimentet ett mandat i kommunfullmäktige. För varje fråga som kom upp så röstade Demoexmedlemmarna om sakfrågan och språkrörets uppgift var att presentera resultatet.

– Man kan se oss som ett alternativ till kommunfullmäktige. Kommunen har ingen ideologi och det har inte vi heller, säger Hans Jangeby (ÄD).

Är webbröstning säkert?

– Vår server har stått emot ryska hackare. Så på det sättet är det säkert. Det handlar om kanske 300-400 frågor per år och vi kommer också att placera en låda i kommunhuset dit man kan gå och rösta, säger Hans Jangeby. 

Vad tror du om era chanser i valet?

– Jag tror Värmdöborna är intresserade av alternativ till Alliansen, det rödgröna blocket och SD, säger Hans Jangeby.

Fakta

Lokala partier som ställer upp i Värmdö

Feministiskt Initiativ

Vänsterpartiet

Socialdemokraterna

Miljöpartiet

Centerpartiet

Liberalerna

Kristdemokraterna

Moderaterna

Sverigedemokraterna

Äkta Demokrati

Källa: Valmyndigheten
Visa merVisa mindre