Falska flygblad och valaffischer (den stora till höger är äkta). Foto: Läsarbild Moderaterna

Nytt angrepp mot valaffischer i Åkersberga

Moderaterna i Österåker har fått affischer överklistrade med nya, falska budskap. Tidigare i veckan revs även en stor mängd valaffischer ner och falska flygblad har spritts till hushåll i Åkersberga.

  • Publicerad 15:20, 15 aug 2018

– Vi kommer inte att vika ner oss. Här försöker man påverka en valrörelse. Det är ett svinaktigt beteende, säger Joachim Holmqwist, politisk sekreterare för moderaterna i Österåkers kommun.

De nya angreppen har skett på flera håll i centrala Åkersberga och tycks enbart varit riktade mot moderaternas valaffischer, som försetts med nya påklistrade budskap.

Inte första attacken i Österåker

– Vi har fått information om det från vakna medborgare. Det är mycket obehagligt. Även de som inte är så politiskt insatta inser nog att detta är blaj-budskap och inte seriöst, men de som satt upp dem får det att se ut som om vi är avsändare och använder vår logga.

Tidigare i veckan kunde Mitt i berätta att en stor mängd valaffischer rivits ned och att falska flygblad som utgav sig för att komma från moderaterna delats ut.

Högerextrema tros ligga bakom

Vem eller vilka som står bakom angreppen är oklart, men en webbadress på affischerna, som påminner om moderaternas, leder vidare till en högerextrem kampanjsajt. Förra veckan berättade dessutom en högerextrem organisation att de gjort liknande attacker, bland annat i Huddinge och Bromma.

– Ytterst är det ett angrepp på vår demokrati. Vi dokumenterar naturligtvis och så river vi ner affischerna och polisanmäler, säger Joachim Holmqwist.