Inför nästa val kommer valsedlarna stå mer undanskymt. Foto: Mostphotos

Ny vallag klubbas – en månad efter valet

Inför valet i år står valsedlarna helt öppet i vallokalerna, så att alla kan se vilka man tar. Men det kommer att ändras tills nästa gång det är dags att rösta.

  • Publicerad 15:04, 31 aug 2018

I höst röstar regeringen fram en ändring av vallagen, som innebär att platsen där valsedlarna står ska skärmas av. Den nya lagen börjar tillämpas den 1 januari nästa år, vilket betyder att väljare som inte vill skylta med sina partisympatier får ta alla partiers valsedlar den 9 september.

– Platsen där valsedlarna exponeras ska avskärmas. Det tillämpas första gången i Europaparlamentsvalet 2019, säger Hans-Ivar Swärd på Valmyndigheten.

Här ligger valsedlarna öppet mitt i gallerian

Exakt hur det ska gå till är upp till kommunerna.

– Lagen går inte in i detalj på det. Hur man löser det är upp till kommunerna att hitta på, säger Hans-Ivar Swärd.

I Stockholms stad försöker man redan nu tänka på att minska insynen.

– Vi försöker titta på lokalernas konstruktion och om vi kan ställa valsedlarna på ett bättre sätt så att väljarna kan ta valsedlar utan allt för mycket insyn, säger Eva Debels, kanslichef på valnämnden i Stockholms stad.

Det kan till exempel handla om att placera valsedlarna mot en vägg och se till att den som står bakom inte får för stor insyn. Hur valsedlarna ska avskärmas inför EU-parlamentsvalet i vår har man inte hunnit diskutera än.

– Vi tar en sak i taget, först ska vi ta oss igenom det här valet.