Ida Leveby Andersson Foto: Mitt i Stockholm

”Nu måste Värmdös allians söka stöd”

Alliansen tappar mandat i Värmdö. För att få igenom sin politik tvingas de nu söka stöd hos andra partier. Frågan är vilka.

  • Publicerad 07:15, 10 sep 2018

Det går bättre för Moderaterna i Värmdös kommunval än i riksdagsvalet. Det var väntat. Partiet har, historiskt sett, flera starka fästen runt om i kommunen. I det förra valet röstade exempelvis nära 45 procent av Strömmaborna på Moderaterna till kommunfullmäktige i Värmdö.

Men nu backar partiet och Alliansen tappar mandat. Detta trots vallöften om miljöarbete i Torsbyfjärden, där kommunen släppt ut avloppsvatten. Valet 2010 fick moderaterna 37,88 procent av rösterna. 2014 var siffran 31,13 procent. Natten mot måndagen var det preliminära resultatet 27,3 procent.

Även Socialdemokraterna minskar, från 28,12 procent till 27 procent. Under förra veckan fick oppositionspartiets ledare Mikael Lindström frågan om hur han trodde att väljarna skulle rösta. Svaret var att partiets anhängare i Värmdö hade knackat på tusentals dörrar och kände sig starka med sitt löfte om att höja skolpengen. Ändå trodde han att Sverigedemokraterna skulle komma att få en vågmästarroll.

Nu verkar det som att oppositionsledaren fått rätt. SD ökar till 12,8 procent. Det innebär att Alliansen, som har fått 48,4 procent av rösterna, tvingas söka stöd hos andra partier för att få igenom sin politik. Nu återstår det bara att se hos vilket eller vilka.

Valresultat i Värmdö


Källa: Valmyndigheten