Nu lämnar även SD:s förstanamn i Salem

Det fortsätter storma kring Sverigedemokraterna i Salem. Nu har även förstanamnet på vallistan lämnat. – Jag gör det i protest mot hur mina partikamrater har behandlats, säger Martin Thunander.

  • Publicerad 20:23, 29 aug 2018

Förra veckan berättade Lokaltidningen Mitt i att partiets andra namn på vallistan i Salem, Pernilla Schubert, och partiets femte namn i Salem, Torbjörn Schubert, uteslutits efter ett beslut av Sverigedemokraterna på riksnivå. Nu meddelar Martin Thunander, ordförande för den lokala styrelsen och partiets första namn på vallistorna, att han avgår.

– Det är på grund av hur mina partikamrater behandlats, men också på grund av hur SD fungerar på den kommunala nivån i Salem, säger Martin Thunander.

Tre vill bli vildar

Martin Thunander vill ändå jobba politiskt i Salem. Därmed vill tre av partiets åtta namn på den ursprungliga vallistan bli så kallade politiska vildar.

– Jag kommer att fortsätta jobba politiskt och hoppas bli inröstad i fullmäktige, säger Martin Thunander.

Även Pernilla och Torbjörn Schubert hoppas jobba som politiska vildar. Enligt SD är det dock inte möjligt för paret Schubert att bli politiska vildar. Mitt i har ställt frågan till länsstyrelsen som hittills svarat att de utreder saken.

Efter att Pernilla och Torbjörn Schubert uteslöts tog SD fram en ny vallista för Salem (Den till höger). Den gamla till vänster är dock fortfarande i omlopp och även Pernilla och Torbjörn Schubert hoppas jobba som politiska vildar. Foto: Val.se

Tidningen söker Sverigedemokraterna centralt för en kommentar till Martin Thunanders avhopp. När det gällde Pernilla och Torbjörn Schubert var kommentarerna från Sverigedemokraternas pressavdelning kortfattade.

”Beslutet fattades den 17/8. Med anledning av att ärendet omfattas av sekretess ämnar vi att inte kommentera detta ytterligare.” skrev Sverigedemokraternas pressekreterare Christian Krappedal då till Mitt i med anledning av uteslutningen.

Martin Thunander uppmanar folk personkryssa honom och paret Schubert som han menar är engagerade och har möjlighet att lägga tid på politiken. Han varnar folk för att rösta på SD i Salem.

– Det kommer att bli tomma stolar, säger han.

Styrelsens vice ordförande i Salem, Mona-Lisa Larsson, menar att Thunander har helt fel.

– Nej, så är det inte. Vi är fortfarande fem personer kvar och vi har distriktet bakom oss. Riks fattade beslut att utesluta Schubert och de gjorde förstås inte det utan grund, säger hon.