Åkersbergabon Lars Strandqvist var en av de första som förtidsröstade. Foto: Fredrik Sjöquist

Nu har Lars röstat: ”Det ska man”

Från och med i dag kan man förtidsrösta. I Österåker var det många som passade på så fort vallokalerna öppnade.

  • Publicerad 16:56, 22 aug 2018

– Rösta ska man göra, säger Åkersbergabon Lars Strandqvist, som var en av de första som valde att förtidsrösta – i Alceahuset.

Rösta ska man göra

Lars Strandqvist, Åkersberga

– Jag kommer inte att vara hemma på valdagen, så då passar jag på att göra det nu.

Var det svårt att bestämma sig?

–Litegrann.

Lars var en av tjugo som förtidsröstade redan första timmen som vallokalen i Alceahuset var öppen på onsdagen. På Åkersberga bibliotek kan man också förtidsrösta fram till valdagen och där hade 40 personer hunnit rösta redan de första 36 minuterna.

– Det är verkligen populärt att förtidsrösta. Senaste valet var det tio procent som gjorde det, det här valet tror jag att det blir ännu fler, säger Sofia Coyne, biträdande valsamordnare på Österåkers kommun.

Förtidsröstning blir allt mer populärt säger Sofia Coyne, biträdande valsamordnare på Österåkers kommun

I Alceahuset var kommunstyrelsens ordförande Michaela Fletcher (M) den första som la sin röst, berättar röstmottagarna Catti Malmström och Curt Riddarström.

– Det var viktigt för henne att vara först.

Catti Malmström och Curt Riddarström, röstmottagare i vallokalen i Alceahuset.

De berättar också att det enligt valproceduren är så att den första person som röstar varje dag får till uppgift att kontrollera att valurnan är tom och förseglad, innan första valsedeln stoppas ned.

– Det är roligt att sitta här. Man träffar mycket folk, folk är glada och många tycker att det är lite högtidligt, säger Catti Malmström.