Förtidsröstningen drog i gång i onsdags och upptrappningen inför valdagen har börjat. Foto: Maria Lilja

MSB-chefen varnar för påverkan av lokalvalen

Nu drar valrörelsen igång på allvar. Med den ökar även främmande makters försök till påverkan. Här är vad du som väljare och politiker bör tänka på – och varför lokalvalen kan vara extra utsatta.

  • Publicerad 04:45, 24 aug 2018

För första gången någonsin har Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, inrättat en särskild valorganisation.

Anledningen är den omfattande påverkan som utländsk underrättelsetjänst haft på det amerikanska presidentvalet. Syftet är att samma sak inte ska kunna hända i Sverige.

– Vi kunde se att främmande makt gick in och försökte påverka valet där på flera områden, och insåg att vi behövde en förmåga för att hantera det inför vårt val, säger Mikael Tofvesson, operativ chef för MSB:s valorganisation.

Det kan röra sig om desinformation, propaganda och skrämseltaktiker utförda av personer och organisationer som på något sätt styrs av utländska krafter.

Lugnet före stormen

Redan senvintern 2014 kunde MSB se en ökning av sådana aktiviteter men i stort beskriver Tofvesson intensiteten som låg.

Men det är ett lugn som kan bedra.

– I Sverige kommer valkampanjerna igång ganska sent och eftersom främmande makt måste takta sig till vår logik så är vi oroliga för att det kan komma igång nu. Främmande makt sitter och läser lokalpress och går ner på lokalnivå för att påverka, speciellt om det finns försvarsindustri, energi, infrastruktur eller saker som är av intresse för handel. Där är lokalval extra utsatta eftersom kommunerna har en egen parlamentarisk kontroll.

Främmande makt sitter och läser lokalpress

Mikael Tofvesson

Även Säpo är medvetna om de sätt som andra stater försöker påverka valet i Sverige.

De tror dock inte att främmande makter kommer att försöka påverka själva valresultatet i Sverige, men att de kan försöka påverka förtroendet för valprocessen och försöka påverka i enskilda frågor, enligt Gabriel Wernstedt på Säpo.

– Det kan till exempel vara genom att misskreditera enskilda politiska företrädare för att ta fokus från sakfrågor och försöka polarisera debatten för att skapa splittring, säger han.

I år kommer även Organisationen för samarbete och säkerhet i Europa, OSSE, för första gången att skicka två observatörer till Sverige, vilka ska se till att valet går rätt till.

De ska bland annat titta på hur valkampanjerna finansieras.
 De har även förstått att det funnits problem med hur valsedlarna placerats i vallokalerna och att det ibland inte funnits tillräckligt många valsedlar från alla partier i lokalerna, i tidigare val.

”Tyck med hjärnan”

För medborgarna gäller det enligt Tofvesson att tycka med hjärnan och inte magkänslan.

– Det handlar inte om vad man ska tycka, utan att man baserar sitt tyckande på god kunskap.

När borde väljarnas varningsklockor ringa?

– Om du ser något som gör dig väldigt arg eller väldigt orolig och som får dig att vilja springa till valurnan så är det dags att vara källkritisk. Jag menar inte att du ska avfärda det men titta på var informationen kommer ifrån och se om det verkligen stämmer. Tänk på vem som tjänar på informationen och vem som tar skada av det. Klassisk källkritik helt enkelt.