MP redo förhandla med Alliansen i landstinget

Alliansen i Stockholms landsting vill förhandla med Miljöpartiet om gemensamt styre. Tillsammans skulle de få majoritet. – Vi är beredda att föra samtal som ett av fem partier, säger Thomas Bengtsson, pressekreterare för MP i landstinget.

  • Publicerad 12:50, 22 sep 2018

MP och de fyra borgerliga partierna M, C, L och KD skulle tillsammans få 78 av 149 mandat, vilket skulle ge dem majoritet i Stockholms läns landsting.

– Miljöpartiet har tackat ja till att inleda samtal, säger Ella Bohlin (KD).

Samtalen inleds efter helgen.

Ella Bohlin (KD).

– Vi får se var vi landar, men har goda förhoppningar om att vi ska komma överens. Vi får ju en majoritet tillsammans, vilket underlättar för oss att få igenom förslag som landstinget är i behov av.

Ella Bohlin föredrar ett samarbete med MP framför andra lösningar.

– På det här sättet minimerar vi inflytandet från SD. Det är också bra med en uppgörelse på mitten i stället för att få inflytande från långt ute på vänster- och högerkanten, alltså från V och SD.

MP:s gruppledare i landstinget, Tomas Eriksson, poängterar att det än så länge bara handlar om samtal:
– Det är för tidigt att säga om vi kommer bli tillräckligt överens för att bilda ett grönblått samarbete. Vi ser att det finns tuffa frågor, men vi kommer göra seriösa och uppriktiga försök att hitta konstruktiva lösningar.

Österled kan bli het fråga

Till de tuffa frågorna hör Österleden där Alliansen med Moderaterna i spetsen gått till val på att genomföra vägprojektet, medan MP tillhör dess skarpaste kritiker.

Susanne Nordling (MP) förklarar att partiet framför allt vill förhindra att SD får inflytande.

– Miljöpartiet står upp för medmänsklighet. Därför vill vi hindra att Sverigedemokraterna får inflytande över landstinget. Tidigare har de lagt sig platta, men nu, med en starkare position som vågmästare, vill de använda makten mer offensivt