Annika Hirvonen Falk – en av två gruppledare för Miljöpartiet i Sundbyberg. Foto: Maria Lilja

(MP) lanserar miljöprogram för kommunen

Miljöpartiet i kommunen har bantat ner den nationella klimatplanen till en kommunal. I 30 punkter listar de hur de vill att Sundbyberg blir ett föredöme för andra kommuner. – Alla utsläpp är lokala. Det är här vi kan göra skillnad, säger Annika Hirvonen Falk.

  • Publicerad 16:24, 31 aug 2018

Miljöpartiet menar att nästa helgs val måste bli ett klimatval. Inte bara på riksdagsnivå.

– Alla utsläpp är lokala. Det är här vi kan göra skillnad. Vi vill göra Sundbyberg till ett föredöme för andra kommuner att ta efter, säger Annika Hirvonen Falk (MP), en av två gruppledare för Miljöpartiet i Sundbyberg.

De har nu jobbat om den nationella klimatplanen till en kommunal med 30 punkter som de vill införa i kommunen.

Bland annat vill de att alla nya byggnader i Sundbyberg ska ha solceller på taket. Och att minst varannan villa ska ha solceller på taket 2040.

– Vi vill också att allt som kommunen och Förvaltaren bygger ska vara i trä. Trä både binder koldioxid och innebär färre transporter.

Gratis SL-kort till

(MP) ser även framför sig fler stadsodlingar och gröna öppna takytor.

– Vi vill också tillåta cykling mot enkelriktad trafik i hela Sundbyberg, inklusive på Sturegatan. Och att 125 miljoner ska läggas på att bygga ut cykelinfrastrukturen de kommande fyra åren, säger Annika Hirvonen Falk.

Vi vill ge alla boende i stora Ursvik gratis SL-kort när tvärbana kommer på plats

Annika Hirvonen Falk

Hon berättar även om utbyggd kollektivtrafik, fler laddstolpar, bilpooler och om en morot för alla Ursviksbor.

– Vi vill ge alla boende i stora Ursvik gratis SL-kort när tvärbana kommer på plats, i utbyte mot att de testar att ställa bilen och resa kollektivt, säger hon.

I den klimatdebatt som Naturskyddsföreningen Solna/Sundbyberg höll i mitten av augusti berättar Annika Hirvonen Falk att i princip alla partier även var överens om att sätta upp ett mått på hur mycket utsläpp varje portion mat i kommunala verksamheter, ska få ha.

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Nu är det full rulle i Ursviksskogen

Nyheter Mountainbikes är heta trenden i Cykelsverige Mountainbikes blir allt populärare i Sverige – och i Sumpan finns ett cykelmecka i Igelbäckens naturreservat. På helgerna är det knökfullt på parkeringen.onsdag 21/10 11:09

Grovsopor fortsätter att dumpas i Sumpan

Nyheter FTI har satt in vakter och hotat ta bort stationen Folk fortsätter att dumpa grovsopor vid återvinningsstationerna i Sundbyberg. Företaget som sköter stationerna har satt in väktare under sommaren och varit inne på att ta bort stationerna helt.onsdag 21/10 10:56

Laddar för nya fester – technoklubb i klassiska lokaler

Nyheter Variation. Planerar även evenemang för en lite äldre målgrupp Det är åter festdags på gamla Lorry. Lagom till löning blir det technoklubb på dagen – dessutom bjuds det på häng för en äldre målgrupp.tisdag 13/10 16:47