"Vi kommer att föra samtal med alla andra partier och diskutera internt." Foto: Miljöpartiet

MP: ”Kommer att prata med alla förutom SD”

Miljöpartiets Marie Åkesdotter stänger inga dörrar förutom till Sverigedemokraterna. – Vi är beredda att ta ansvar och ingå i en majoritet.

  • Publicerad 12:27, 11 sep 2018

Fredrik Saweståhl (M) har gått ut med att Moderaterna har diskussioner med Miljöpartiet för att se ”om det finns förutsättningar för en blågrön majoritet”.

Språkröret Marie Åkesdotter stänger inga dörrar förutom till Sverigedemokraterna.

– Vi kommer att föra samtal med alla andra partier och diskutera internt. Det är det enda vi har bestämt. Vi är beredda att ta ansvar och ingå i en majoritet, säger hon några dagar efter valet.

Vad är viktigt för er om ni ska ingå i en majoritet oavsett block?

– Vi vill såklart ha igenom delar av vår politik. Vi vill inte vara något stödparti bara. Vi kan såklart inte kompromissa bort vår egen politik.

Hur ser du på valresultat i kommunen där inget av de vanliga blocken har majoritet och Sverigedemokraterna är vågmästare?

– Jag blir givetvis beklämd över att så många väljer att lägga sin röst på ett parti som SD, men nu har vi den situation vi har. S har gjort ett bra val och M har tappat. Jag tycker att det är bra att det blir en förändring i styret vi har haft länge, att det blir ett maktskifte i någon form.

Backar mest efter M

Miljöpartiet har tidigare varit i majoritet med båda sidorna. Senast partiet satt i majoritet med de borgerliga partierna var mandatperioden 1998 till 2002, enligt Åkesdotter.

– Det var helt andra som företrädde oss då. Nu är den en ny situation som vi måste hantera. Men som sagt, vi för diskussioner med alla partier förutom Sverigedemokraterna.

 

Miljöpartiet backar näst mest i kommunvalet efter Moderaterna. Drygt 5 procent av Tyresöborna röstar på Miljöpartiet – ett tapp på 4 procentenheter. Inte sedan 2002 har partiet haft lägre väljarstöd.

– Vi är ju inte nöjda.  Vi har gjort en valkampanj som vi är nöjda med, men vi är inte nöjda med valresultatet, säger Marie Åkesdotter.

Varför backar ni?

– Vi påverkas väldigt mycket av hur det går på riks. Sedan har vi två nya personer på vår lista som inte är så kända. Det kanske kan påverka också.

Hon syftar på Ajda Asgari och Mikael Ordenius som står överst på partiets lista för valet till kommunfullmäktige.

Ajda Asgari är 28 år, bor i Öringe och jobbar som grundskollärare.

Mikael Ordenius är 33 år, bor i Krusboda och jobbar som IT-chef.

Vilka som tar över som gruppledare beslutas på ett medlemsmöte i höst.

 

Fakta

Pariets stöd historiskt

Miljöpartiets stöd i tidigare kommunval, i procent:

2014: 9,3

2010: 8,9

2006: 5,5

2002: 4,3

1998: 4,9

1994: 4,8

1991: 3,6

 

1988: 5,2

1985: 3,4

1982: 3,5

Källa: Statistiska Centralbyrån
Visa merVisa mindre