MP efter bottenvalet: ”Kunde varit värre”

Miljöpartiet backar i Sollentuna och förlorar två mandat. Gruppledare Peter Godlund säger att det känns tråkigt, men är inte särskilt förvånad över resultatet. – Det är klart det är tråkigt när man lagt ner mycket tid och kraft, men det är ju väljarna som bestämmer – så fungerar det i en demokrati, säger han.

  • Publicerad 16:33, 11 sep 2018

Miljöpartiet hör till valets stora förlorare i Sollentuna. 2014 fick de 8,6 procent av rösterna – i år fick de endast 5,5 procent och förlorar två mandat, visar de preliminära siffrorna.

Tidigare har de haft starka fästen i bland annat Södra Rotebro, Norra norrviken och Edsbergs centrum – distrikt där de i detta val har tappat kraftigt.

Men trots nedgången är gruppledare Peter Godlund ändå på relativt gott humör.

– Har man varit med ett tag så vet man att det går upp och ner, och det kommer nya valrörelser. Det är klart det är tråkigt när man lagt ner mycket tid och kraft, men det är ju väljarna som bestämmer – så fungerar det i en demokrati, säger han.

Inte förvånad

Peter Godlund tror själv att raset i Sollentuna är en återspegling av att Miljöpartiet backar på riksnivå.

En av anledningar till att partiet tappar i stort tror han kan vara väljarnas besvikelse. Han tar bland annat upp exemplet med Gustav Fridolin och kolbiten.

– Medborgarna upplevde att Miljöpartiet lovade för mycket. En del väljare blev så pass besvikna att de lämnade.

Själv är han inte är särskilt förvånad över resultatet.

– Jag trodde vi skulle få tre mandat, och det fick vi. Jag har inte hunnit titta på alla kommuner, men det ser ut som en halvering över hela linjen. Ser man det så har vi inte minskat så mycket. Det kunde ha varit värre.

”Kommer fortsätta trycka partierna åt ett grönare håll”

En annan anledning till valresultatet lokalt tror han kan vara bristen på exponering – inte minst i sociala medier.

– Vi har också varit dåliga på att dela ut flygblad. Man kan alltid bli bättre, och hur vi blir det är en diskussion vi får ta internt.

Nu väntar en utvärdering av valrörelsen och mandatperioden som har varit.

Hur ser du på eran plats i Sollentunapolitiken efter det här?

– Vi kommer fortsätta trycka partierna som styr åt ett grönare håll. Jag vågar påstå att vi är det oppositionsparti som har fått igenom flest saker de senaste åren, och det kommer vi fortsätta med.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Glädjande statistik: Fortsatt fallande coronakurva

Nyheter Lägsta antalet nya fall på fyra veckor I vecka 2 konstaterades 118 nya coronasmittade i Sollentuna Det är det lägsta antalet på fyra veckor.torsdag 21/1 14:27

Rekordmånga skjutningar i Stockholm 2020

Nyheter Sollentuna bland de absolut hårdast drabbade Förra året var det rekordmånga skottlossningar i Stockholms län. Hårdast drabbat var Järva med 22 skjutningar, men LPO Sollentuna ligger inte långt efter med 20.torsdag 21/1 14:00

Snart kan 70-plussare få vaccinet i armen

Nyheter Så vet du när det är din tur Många väntar nu ivrigt på att få vaccinera sig mot covid-19. Men hur vet man när det är ens tur och hur man bokar en tid? Vaccinsamordnaren Magnus Thyberg om hur, var och när stockholmarna får...torsdag 21/1 12:24