MP: Bygg 4 000 bostäder längs Örbyleden

Spårvagn, butiker och tusentals bostäder. Så kan Örbyleden se ut om några år om Miljöpartiet i Stockholms stad får bestämma.

  • Publicerad 14:55, 5 sep 2018

Partiet föreslår att genomfartsleden ska bli en levande stadsgata med cirka 4 000 bostäder och 400 lokaler för bland annat butiker och offentlig service. MP vill även se en fortsättning på Spårväg syd längs det som planeras bli ett “urbant stråk”.

– En fortsättning av spårvägen från Älvsjö till Skarpnäck skulle ge ett viktigt lyft för stora delar av söderort. Förlängningen kan ansluta till tunnelbanan både i Bandhagen och i Hökarängen. Från att vara en ogästvänlig spricka i staden skulle Örbyleden bli en drivkraft i stadsutvecklingen, säger Daniel Helldén (MP), trafikborgarråd i Stockholms stad i ett pressmeddelande.

 

S positiva till förslaget

Jan Valeskog (S), ordförande i stadsbyggnadsnämnden, ställer sig positiv till förslaget.

– Vi ser fram emot att göra en stadsgata av Örbyleden och jag tror att 4 000 bostäder till och med är i underkant av det som går att bygga.

Men enligt Jan Valeskog kan projektet inte påbörjas förrän tvärförbindelse Södertörn är färdig.

– Problemet är att Örbyleden används för transporter av farligt gods och då kan vi inte bygga bostäder precis intill. Därför krävs det att tvärförbindelse Södertörn är klar innan vi kan bygga bostäder där.

Miljöpartiets förhoppning är att sätta igång med projektet under den kommande mandatperioden och att de första bostäderna är klara år 2025. Hela stråket och förlängningen av Spårväg syd beräknas vara färdigt till 2035.