Illustration: Mitt i Stockholm

MP backar i alla Stockholms kommuner

Miljöpartiet tappar nästan 6 procentenheter i Stockholms kommun. Och trenden är ett faktum. Alla kommuner i länet får ett svagare MP. – Man kan säga att Miljöpartiet lokalt lite orättvist har dragits med i den nedgång partiet har haft på riksnivå, säger statsvetaren Gissur Erlingsson.

  • Publicerad 09:21, 11 sep 2018

Miljöpartiet förlorar stöd i samtliga av Stockholms kommuner.

Mest backar de i Stockholms kommun, där partiet rasar nära 6 procentenheter, från 14,3, som de fick 2014, till 8, 4 procent. Det betyder att de nu bara är aningen större än SD (8 procent) och Centerpartiet (7,9 procent) i Stockholms stadshus.

Enligt Gissur Erlingsson, statsvetare vid Linköpings universitet, har Miljöpartiet på lokal nivå lite orättvist dragits med i den nedgång partiet har haft på riksnivå.

– Ofta är det så att när ett litet parti ingår i en regering så tvingas det kompromissa mycket och har här också fått ta en hel del prestigeförluster. Det kan också vara så att partiet får färre röster lokalt för att det är många som slentrianmässigt röstar samma i kommunal- och landstingsval som i rikdagsvalet, säger han.

Kan få vågmästarroll

Efter valresultatet i Stockholm stad spekuleras det i om Miljöpartiet får en vågmästarroll.

Miljöpartiet backar också med mer än 5 procentenheter i Solna, Botkyrka, Upplands Väsby, Vaxholm och Sundbyberg.  Minst är förändringen i Lidingö och Danderyd.

Miljöpartiet tar sig dock över spärrarna på 2 och, i vissa kommuner, 3 procent, för att ta sig in i kommunfullmäktige, i samtliga Stockholmskommuner.

Minst är Miljöpartiet i Nykvarn där de har 3,0 procent av rösterna. Störst är de fortfarande i Stockholm.

Än är valresultaten bara preliminära. På fredag kommer de slutgiltiga siffrorna.