Moderaternas känga till de gamla allianspartierna

Socialdemokraterna i Botkyrka får en känga av Moderaterna. Men det får också de gamla allianskamraterna Liberalerna, Kristdemokraterna och Centerpartiet. – Hur mycket av sina valprogram har KD, L och C behövt förhandla bort för att sitta i knät på Socialdemokraterna i fyra år mot att få välarvoderade uppdrag?, säger Moderaternas ledare Stina Lundgren i ett pressmeddelande.

  • Publicerad 14:54, 21 sep 2018

Att Socialdemokraterna och Moderaterna växlar hård ord är inget ovanligt. Men efter fredagens besked kritiserar Moderaterna även de gamla allianskollegorna i Kristdemokraterna, Liberalerna och Centerpartiet.

– Nu har vi en majoritet med 27 rödgröna mandat och 11 borgerliga mandat, som hamnar i klar minoritetsställning. Hur starkt och stabilt kan ett sådant styre bli? Hur mycket av sina valprogram har KD, L och C behövt förhandla bort för att sitta i knät på Socialdemokraterna i fyra år mot att få välarvoderade uppdrag?, säger gruppledaren Stina Lundgren i ett pressmeddelande.

”Kastar ut sin närmaste”

Socialdemokraterna kritiseras också för att kasta ut Vänsterpartiet som till skillnad från Socialdemokraterna och Miljöpartiet gick framåt i årets val.

– Det är uppenbart att Socialdemokraterna i Botkyrka står upp för den klassiska socialdemokratiska ideologins två huvudidéer. Den ena är att till varje pris erövra makten, den andra är att till varje pris behålla den. Det är särskilt intressant hur man så lättvindigt kastar ut sin närmaste och mest stabila samarbetspartner Vänsterpartiet, som ingått i majoriteten i många år och var det enda partiet som ökade på den rödgröna sidan, säger Willy Viitala som är politisk resurs i Moderaterna.

Slutet efter 12 år

Stina Lundgren erkänner i pressmeddelandet att de är besvikna över att alliansen i Botkyrka nu är slut efter 12 år.

– Det är klart att vi känner en besvikelse över att Alliansen i Botkyrka går i graven, efter tolv års samarbete. Vi moderater hade som mål att bilda ett starkare borgerligt block som i samarbete med andra skulle ta över makten i Botkyrka, säger Stina Lundgren som är gruppledare för Moderaterna.