Oskar Weinmar (M) och Mathias Bohman (S). Foto: Läsarbild Moderaterna Upplands Väsby/Press

Moderaterna: Mathias Bohman (S) har förlorat valet

Moderaternas gruppledare Oskar Weinmar utropar Alliansen som valets segrare. Men Mathias Bohman (S) vägrar erkänna sig besegrad. – Vi är det största partiet, säger Socialdemokraternas gruppledare.

  • Publicerad 11:48, 10 sep 2018

Moderaterna backar med 2,5 procentenheter jämfört med valet 2014. Totalt samlar Alliansen 39,6 procent, en försämring med drygt en procentenhet jämfört med valet 2014. Trots det utropar Moderaternas gruppledare Oskar Weinmar Alliansen som valets segrare.

– Mathias Bohman har förlorat valet. Allians för Väsby är större än de tre rödgröna traditionella partierna, säger Oskar Weinmar och fortsätter:

– Självklart hade vi hoppats på en ökning, men vi är en del av ett Allianssamarbete som håller ställningarna ganska väl. Ser man vårt resultat i ljuset av de rödgrönas kräftgång så är det ett styrkebesked.

Alliansen vill bilda majoritet

Enligt det preliminära valresultatet landar de tre rödgröna partierna på 37,2 procent. Tillsammans med Väsbys Bästa samlar de 46,6 procent. Men åt vilket block VB lutar är högst osäkert.

Oskar Weinmar säger att han ser stora möjligheter för att kunna bedriva allianspolitik framöver. Exakt hur Moderaterna och övriga Allianspartier ska lyckas samla majoritet i kommunfullmäktige vill han inte kommentera.

– Det återkommer jag till i veckan.

Mathias Bohman (S) vägrar erkänna sig besegrad

Mathias Bohman är gruppledare för Socialdemokraterna. Han reagerar starkt på Oskar Weinmars uttalande.

– Oskar tycker om att sätta bilder. Han har pratat om Moderaterna som segrare i ett år nu. Att han fortsätter med tricket att sätta en sådan bild är inte överraskande. Men faktum är att han leder ett parti som backat två val i rad och som även nu får se sig slaget av Socialdemokraterna. Vi är det största partiet, säger Mathias Bohman.

Socialdemokraterna backar med sex procentenheter. Trots det tänker Mathias Bohman försöka samla en majoritet som styr kommunen.

– Eftersom jag leder det största partiet så kommer jag ta på mig ansvaret att få ihop en bra majoritet som styr kommunen ansvarsfullt. Sen får vi vara lite ödmjuka inför hur pusslet ska läggas. Jag har tidigare uttryckt att jag är öppen för att styra över blocken och det är jag fortfarande.

”Ett läge som kräver samarbete”

För att de rödgröna ska nå majoritet i kommunfullmäktige krävs stöd från Väsbys Bästa och något av Allianspartierna. Enligt Mathias Bohman ligger Socialdemokraterna värderingsmässigt närmare Kristdemokraterna, Centerpartiet och Liberalerna än Moderaterna.

– Nu får vi börja med att sätta oss ner och diskutera, men det är klart att ett samarbete närmare mitten ligger närmare till hands än ett samarbete med Moderaterna, säger Mathias Bohman och fortsätter:

– Hur förhandlingarna kommer gå till tänker jag inte redogöra för i en intervju, men det är ett läge som kräver samarbete, ödmjukhet och generositet partierna emellan.