Efter kritiken – Mats Gerdau ändrar sig. Foto: Moderaterna + Mitti

Moderaterna backar om Nacka IP

Idag kom plötsligt nya besked från Mats Gerdau och Nackamoderaterna. Nu vill partiet bygga två 11-mannaplaner för fotboll på Järlahöjden i stället för en. – Vi har sett ett stort behov av fotbollsplaner, vi i Moderaterna tycket att det är viktigt med bra fritidsaktiviteter, säger Mats Gerdau (M), kommunstyrelsens ordförande.

  • Publicerad 11:43, 27 aug 2018

Idag kom nya besked från Nackamoderaterna och kommunstyrelsens ordförande Mats Gerdau (M).

På Facebookgruppen ”Rädda Nacka IP” skriver han bland annat följande:

”Behovet av fotbollsplaner är stort i Nacka och det vill vi moderater försöka tillmötesgå. Idrotten är viktig, det ger våra ungdomar meningsfulla aktiviteter på fritiden.

Därför föreslår jag att kommunstyrelsen idag ska komplettera sitt tidigare inriktningsbeslut om Järlahöjden så att det blir TVÅ 11-mannaplaner där”.

River tidigare beslut

I det tidigare beslutet gällde att endast en 11-mannaplan plus en 7-manna skulle anläggas. Det skulle alltså täcka behovet för de båda 11-mannaplanerna som försvinner när Nacka IP rivs.

Mats Gerdau fortsätter:

”Tack vare att vi nyligen tecknade avtal om att bygga ett högt hus vid Nacka Forum (Discus) bör man kunna frigöra mark för ytterligare en 11-mannaplan och ändå få fram de bostäder vi behöver, skapa en levande stadsmiljö och klara ekonomin. Så skapar vi lösningar som är bra både för idrotten och skattebetalarna”.

Valdagen närmar sig. Nyheten kommer efter flera veckors kritik mot kommunens planer som framförts bland annat i Facebookgruppen Rädda Nacka IP samt i artiklar i Mitt i Nacka.

Khashayar Farmanbar (S), oppositionsråd i Nacka, anser att förslaget redan är utrett och är inte förvånad över M:s förslag till utredning:

– Ett utredningsförslag två veckor innan valet på en nyligen utredd fråga är inte seriöst. Vi vill besluta om fler idrottsutrymmen istället för ännu en utredning.

Khashayar Farmanbar säger att socialdemokraterna på kommunstyrelsen i dag kommer att yrka på beslut enligt det nyligen utredda alternativet, som inrymmer två elvamannaplaner, två ishallar, en 50 metersbassäng, liksom en bollhall på Järlahöjden.

Mikael Carlsson, gruppledare för Nackalistan, säger i en kommentar:

– Jag hade det på känn, det är stort tryck på dom (Moderaterna).

Har beskedet med valet att göra?

– Ja, det har det. Det gör det också lite svårt för oss andra partier, vi vill inte få det att verka som valfläsk. Det är positivt att M själva ser hur galet liggande förslaget är.

Mats Gerdau (M), är kommunstyrelsens ordförande:

– Vi har sett ett stort behov av fotbollsplaner, vi i Moderaterna tycket att det är viktigt med bra fritidsaktiviteter. I och med att vi tecknat avtal om att bygga ett högt hus vid Nacka forum, Discus, kan det bli ytterligare utrymme för en elvamannaplan till.

Spelar valet in att ni lägger förslaget?

– Frågan om fotbollsplaner har uppmärksammats. Vi svarar på alla frågor när dom dyker upp, det har inte med valrörelsen att göra. I vintras pratade vi om vintersport i Järlahöjden, vi tar upp alla frågor när de kommer.

Finns risk att fotbollen tar för stor plats och att andra idrotter får stå tillbaka?

– Fotbollen är jättestor sport, både bland killar och tjejer. Jag vill påstå att vi i kommunen visar stort intresse även för andra sporter, som ridsport och skridskor, säger Mats Gerdau.

Förslaget kommer nu att gå vidare för beslut. Förslaget är att bygga två elvamannaplaner och en sjumannaplan på Järlahöjden.