Två av träffarna visar på kandidater som tagit emot pengar de inte haft rätt till. Foto: Mostphotos

Misstänkt bidragsfusk bland politikerna

Lokaltidningen Mitt i har kört Botkyrkas 326 politiker genom en databas för att se eventuella domar. Två kandidater, en politiker bland de rödgröna och en politiker i alliansen, har tagit emot bidrag de inte haft rätt till.

  • Publicerad 15:21, 21 jun 2018

Vanligaste träffarna som kommer upp när Lokaltidningen Mitt i kör politikerna genom databasen Acta gäller fortkörningsböter. Inget parti sticker ut i körningen när det gäller träffarna på domar och beslut från domstolarna. Ett par träffar handlar om bidrag från A-kassan och Försäkringskassan.

I ett av fallen har en politiker långt ner på vallistorna i ett rödgrönt parti fått pengar från A-kassan trots att personen jobbat eller varit sjuk dagar som den fått fullt bidrag.

Förvaltningsrätten menar att A-kassan inte gjorde något fel när de uteslöt Botkyrkapolitikern. A-kassan polisanmälde också mannen. Foto: Most Photos

Personen i fråga har enligt domen hävdat att hen varit omedveten om felen, men rätten menar att personen i vart fall varit grovt vårdslös när hen lämnat felaktiga uppgifter.

I ett annat fall har en politiker långt ner på en lista i ett alliansparti dömts att betala tillbaka pengar till Försäkringskassan.

Försäkringskassan. Foto: Most Photos

Enligt rätten har personen ifråga inte uppgett rätt inkomst för Försäkringskassan. Bostadsbidraget landade också på 0 kronor efter beslutet.

Fakta

Så kollade vi politikerna

Lokaltidningen Mitt i har kört Botkyrkas 326 politiker genom databasen Acta för att se eventuella domar i tingsrätter, förvaltningsrätt, kammarrätt samt strafförelägganden den senaste mandatperioden.