Johan Thidell (S), Lars Valtersson (Mp), Mathias Bohman (S) och Peter Eriksson (Mp). Foto: Pressbild

Ministern lovar studentlyor med rimliga hyror

Bostadsminister Peter Eriksson (MP) besökte Väsby för att presentera ett nytt förslag som ska skapa fler ungdoms- och studentlägenheter med rimliga hyror i Väsby.

  • Publicerad 12:12, 16 aug 2018

Med på pressträffen var även kommunstyrelsen ordförande Mathias Bohman (S) och kommunalrådet Lars Valtersson (MP).

Planen är att, med hjälp av det statliga investeringsbidraget, sänka hyresnivån med 1000- till 2000 kronor i månaden i Väsbyhems planerade student- och ungdomsbostäder Åhusen.

De kommer att vara en del av det nya Väsby entré, i närheten av Upplands Väsby station, och rymma nya 170 student- och ungdomslägenheter. De flesta kommer att bli ettor och tvåor men även några treor. Åhusen planeras vara färdiga 2019 och 2020.

– Det är glädjande att Socialdemokraterna och Miljöpartiet i Upplands Väsby nu vill utnyttja de möjligheter som regeringen ställt till förfogande att producera nya lägenheter för studenter och ungdomar till rimliga hyror, säger bostadsminister Peter Eriksson (MP), som medverkade vid pressträffen för att presentera regeringens bostadspolitik.

Vi verkar för att investeringsbidraget ska vara kvar

Peter Eriksson (Mp), bostadsminister

För närvarande har Väsbyhem 47 stycken studentlägenheter. Det är mestadels enrummare på 25 kvadratmeter med en månadshyra på 4600 kronor, som alla Stockholms studenter kan ta del av. Dessutom finns det för närvarande 220 ungdomslägenheter som kostar mellan 4000- och 5000 kronor i månaden.

– Dels behöver öka andelen hyresrätter öka och dels behöver vi pressa priset, så att fler har råd att bo i hyresrätterna, framför allt ungdomar. Med hjälp av det stöd vi kan söka, så kommer vi längre än vad vi skulle ha gjort annars, säger Mathias Bohman (S).

Det är osäkert hur det går med projektet om det blir maktskifte i kommunen eller i riksdagen, menar Mathias Bohman.

– Vi verkar för att investeringsbidraget ska vara kvar även kommande mandatperiod, för det behövs verkligen, säger bostadsminister Peter Eriksson.

Mitt i söker oppositionen för en kommentar.