MP: Annika Hirvonen, Anne-Charlotte Eriksson, Karin Urbina Rutström och Anne Magnusson. Foto: Läsarbild Eva Noble

Miljöpartiet i Vaxholm överger alliansen

Lagom till valet lämnar Miljöpartiet i Vaxholm sitt samarbete med alliansen. Bakgrunden är missnöje med hur M och L behandlat frågan om Norrbergsskolan. Men MP vill fortfarande riva och kan tänka sig ett nytt allianssamarbete efter valet.

  • Publicerad 11:52, 21 aug 2018

– Vi tycker att vi har haft ett väldigt gott samarbete med alliansen fram till våren, men det har väl inte varit så bra mot slutet, säger Anne-Charlotte Eriksson, gruppledare för Miljöpartiet i Vaxholm.

När MP började samarbetet med alliansen 2014 var det många som blev förvånade. Nu, med några veckor kvar till valet, har MP beslutat att hoppa av. Huvudskälet, enligt partiet, är oenigheten om tidpunkten för rivningen av Norrbergsskolan, och att Moderaterna och Liberalerna försökte köra över MP och C i frågan.

Kan ni tänka er att samarbeta med alliansen igen, efter valet?

– Vi hade hårda diskussioner på vårt medlemsmöte och det vi kände var att i samarbete kan man få igenom saker, och om man vägrar samarbeta är det svårt att driva sin egen politik. Men vi kommer att bli tuffare att samarbeta med. Vi samarbetar med de där vi får igenom flest gröna frågor, säger Anne-Charlotte Eriksson.

Är Miljöpartiet i Vaxholm för eller emot rivningen av Norrbergsskolan?
– Vi anser att Norrbergsskolan ska rivas. Processen har gått så långt nu. Vi menar att den nya skolan (Kronängsskolan, reds anm) är byggd, att den behöver finansieras och att det är ett bra avtal med Besqab och en fin detaljplan.

– Men vi vill inte att skolan ska rivas innan förskolebarnen har flyttat till sina nya lokaler.