Mikael Lindström (S) fick flest personkryss i Värmdös kommunval. Foto: Mostphotos

Mikael Lindström (S) fick flest personkryss

Värmdös mest kryssade fullmäktigepolitiker är oppositionsrådet Mikael Lindström (S). Han fick 733 personröster. Kommunstyrelsens ordförande Deshira Flankör (M) fick 686 personröster.

  • Publicerad 11:15, 24 sep 2018

Nu är Länsstyrelsen klar med kontrollräkningen av kommunvalet. Oppositionsrådet Mikael Lindström (S) fick 733 kryss, motsvarande 9,6 procent av partiets röster i valkretsen – och är den politiker i Värmdö som fick flest personröster.

– Det var med en blandad känsla av overklighet, tacksamhet och stolthet jag tog emot beskedet. Dessutom är det kryddat med stor glädje över framgångar för flera av mina partivänner. Det här är ytterst en framgång för vårt lagarbete, säger Mikael Lindström i ett pressmeddelande.

S får 14 mandat i KF

Socialdemokraterna i Värmdö samlade 7635 röster, motsvarande 26,84 procent, vilket är en ökning med 456 röster sedan förra valet. Det ger Socialdemokraterna 14 mandat av 51 platser i kommunfullmäktige. 

Exakt hur Värmdö ska styras politiskt är inte klart än.

– Jag har länge varit tydlig med att Värmdö behöver mindre blockpolitik och mer samarbete för Värmdöbornas bästa. Vi är redo att ta ansvar för ett samlande och lyssnande styre som prioriterar höjd skolpeng, sund ekonomi, bättre näringslivsklimat, hållbar utveckling med tryggare omsorg och fler hyresrätter, säger Mikael Lindström.

Deshira Flankör (M) stark tvåa

Kommunstyrelensens ordförande Deshira Flankör (M) fick 686 personröster, vilket är 8,84 procent av partiets röster i kommunvalet.

Totalt fick Moderaterna 7 759 röster, vilket är 27,28 procent av rösterna och ger även Moderaterna 14 mandat i kommunfullmäktige. Totalt har den borgerliga Alliansen 25 mandat, och det krävs 26 för att få majoritet.

– Vi förhandlar just nu och kan tyvärr inte säga så mycket mer i nuläget. Vi har en borgerlig allians som tydligt har visat att vi vill samarbeta, men i vilken konstellation får vi återkomma till, säger Deshira Flankör.

Fakta

De kryssades in i fullmäktige

  • Deshira Flankör (M) 686 personröster
  • Kristina Lång (C) 205 personröster
  • Johanna Tegelstam (L) 109 personröster
  • Fredrik Sneibjerd (L) 105 personröster
  • Anna Lipinska (KD) 138 personröster
  • Per-Olof Fransson (KD) 129 personröster
  • Mikael Lindström (S) 733 personröster
  • Thorulf Empfevik (SD) 298 personröster
Källa: val.se