Michaela Fletcher (M). I bakgrunden: S valvaka i Österåker Foto: Läsarbild Österåkers kommun/Socialdemokraterna

Michaela Fletcher (M): ”Jag är överväldigad”

I Österåker bröt moderaterna mot rikstrenden och gick framåt i valet: – Jag hade aldrig vågat hoppas på ett sådant resultat. Det är helt fantastiskt, säger kommunstyrelsens ordförande Michaela Fletcher (M).

  • Publicerad 10:55, 10 sep 2018

– Jag har inte hunnit landa än.  Jag är alldeles överväldigad, säger kommunalrådet Michaela Fletcher (M) dagen efter valet.

Hennes parti fick preliminärt 33,9 procent av Österåkersbornas röster, en ökning med mer än sex procentenheter jämfört med valet 2014. Dessutom är det betydligt bättre än moderaternas valresultat i riksdagsvalet.

– Som person tar jag aldrig ut något i förväg. Det jag kan konstatera är att vi alltid brukar få färre röster än på riksplanet, eftersom det finns så många småpartier i Österåker. Nu blev det tvärtom.

Varför tror du att det gick så bra för er?

– Jag vet inte. Vi tar ansvar för hela kommunen, och har haft fortsatt fokus på skola och att skattepengar ska användas till rätt saker. Men ofta blir man inte omvald på det man gjort, utan på vad man vill göra. Och vi har ett guldläge, ekonomiskt.

En av de som gratulerat till valsegern är Ann-Christine Furustrand (S), oppositionsråd, som messade Michaela redan vid 2-tiden i natt. Ann-Christine Furustrand hade väntat sig att M skulle backa i Österåker, efter att först ha sett rikssiffrorna:

– Det var väldigt omtumlande. I riks tappade ju moderaterna jättemycket. Sen kom kommunsiffrorna och så var det tvärtom. Det var ju lite oväntat. Så har inte vi känt att det skulle bli.

Hennes eget parti, S backade i stället från 21,8 procent till 17,4 vilket innebär att partiet ser ut att tappa tre av sina tolv mandat.

– Det svider. Vi trodde att vi skulle få behålla våra mandat och kanske gå fram. Men så blev det inte. Moderaterna och SD blev valets vinnare i Österåker.