Foto: Mitt i

Mats Gerdau (M) efter valet: ”Blandade känslor.”

Moderaternas roll som största parti i Nacka har försvagats i och med söndagens kommunval. Centerpartiet och Kristdemokraterna kan komma att föra fram krav på att deras valframgång ska avspeglas i lokalpolitiken. Miljöpartiet tappar platser i nämnder. Partiet ser en fara att klimat och miljöfrågor får ett minskat fokus i Nacka.

  • Publicerad 09:21, 10 sep 2018

Kommentarerna bland partiföreträdare efter söndagens kommunval vara blandade, beroende på vem som fick frågan.

Kommunstyrelsens ordförande Mats Gerdau (M), låter dämpad när Mitt i pratar med honom. M tappar fem mandat i fullmäktige men är fortsatta ohotat största parti i Nacka:

– Det är blandade känslor. Alliansen får fortsatt grönt ljus att styra Nacka, folk tycker uppenbarligen att vi är på rätt väg, säger Mats Gerdau.

Vad beror M:s valresultat på?

– Det är för tidigt säga, riksvindar blåser i Nacka. Moderaterna backar mer i riksvalet än i lokalvalet, det har inte blåst lika mycket lokalt. Vi har inte fått ut frågan om partiets samröre med SD, det påverkar mycket, säger Mats Gerdau och fortsätter:

– Sedan finns det flera lokala frågor, som flyktingmottagandet och att Nacka tvingats köpa bostäder för att klara mottagandet. Sen finns saker som får analyseras djupare, som missuppfattningen om idrottsplaner.

I några avseenden är Mats Gerdau nöjd med valresultatet.

– Det är skönt att extrempartier inte går starkt, som SD och V, att det inte finns en sån grogrund i Nacka. Det känns väldigt skönt, säger han.

MP tappar

En annan av kommunens förlorare är Miljöpartiet som backar med tre mandat.

Sidney Holm (MP):

– Det var vänta att vi skulle gå tillbaka, vi följer utvecklingen på riksplanet. Men vi hade hoppats att inte gå tillbaka så mycket. Vi har fått igenom en del bra miljöfrågor i opposition, vi hade gärna haft ett starkare mandat att driva klimat och miljöfrågor. Vi är de enda som driver de frågorna, det är lite sorgligt.

C ökar

Centerpartiet tar tre nya mandat i fullmäktige.

Hans Peters (C), låter glad:

– Det är rikstrenden. Under valrörelsen har vi känt en medvind, jag tror att det handlar mycket om miljöfrågorna, vi har nått ut med våra frågor, budskapet om medmänsklighet, vården och Nacka sjukhus.

Kommer ni att kräva fler kommunalrådsposter?

– Vi får en starkare ställning, vi ska diskutera med övriga allianspartier. Men jag vill inte spekulera i media.

Hade hoppats på mer

Kristdemokraterna ökar med ett mandat.

Anders Tiger (KD):

– Ja, det är väldigt glädjande förstås, vi hade hoppats på mer. Vi tycker att Jan-Erik (Jansson, kommunalråd, KD) gjort ett bra arbete, han hade förtjänat att det syntes mer i vår framgång. Vi har jobbat för att bevara Nackas själ, där bevarandet av Pumphuset (Järla sjö) var en viktig seger, framförallt för att Jan-Erik protesterat mot att det skulle rivas, säger Anders Tiger och fortsätter:

– Sen har han (Jan-Erik) ansvar för invandringsfrågorna, det har han gjort rätt väl. Vi har inte haft invandrarrelaterade bråk, vi har haft lugn och fungerande integration.

Vad betyder resultatet för Alliansen?

– Det är en väldigt tydlig förskjutning inom alliansen. Det är inte någon stor skillnad utåt, men inom alliansen måste det synas. Vi står inför förhandlingar, hur exakt vår framgång inom alliansen ska synas, det är en förhandlingssak men på något sätt ska det synas.

SD ökar

Sverigedemokraterna går fram med tre mandat, till fem mandat.

David Bergquist, SD:

– Vi ökade med tre mandat, en fördubbling. Jämfört med riksgenomsnittet är det procentuellt lite bättre. Vi kan inte vara helt missnöjda, sen är det lite synd att vi inte kan rubba förhållandet i fullmäktige.

Har du någon förklaring till att ni ökar?

– Jag tror att det är en trend som går genom hela landet, särskilt där vi relativt små. Vi driver de här frågorna som är populära.

Nackalistan får ett nytt mandat.

Christina Ståldal (NL):

– Det känns jätteroligt att det gått vår väg här i Nacka. Vi har känt att det varit medvind, vi har varit väldigt säkra på att öka.

Vad har du för förklaring?

– Vi har en väldigt nära dialog och pratar mycket med folk och har kontakt med många nätverk i Nacka, i viktiga frågor. Framförallt tror jag det beror på att Nackas invånare inte fått ta ställning hur bygga och planeras, många är besvikna över det.

Vi tror att det här kommer att göra att man lyssnar mer på Nackaborna, vi har träffat många arga och missnöjda Nackabor

Christina Ståldal (NL)

Påverkar resultatet politiken?

– Ja, det tror jag. M får mindre makt att säga till om, andra partier får större makt. Vi tror att det här kommer att göra att man lyssnar mer på Nackaborna, vi har träffat många arga och missnöjda Nackabor.