”Många som taktikröstade i årets val”

Moderaterna fick flest röster i valdistrikt Bromma-Kungsholmen i både riksdagsvalet och kommunvalet. Liberalerna har sitt starkaste fäste i Norra Ängby. Blackebergsborna röstar mer rött.

  • Publicerad 17:00, 13 sep 2018

Något fler Brommabor gick till valurnorna i år jämfört med förra valet.

I valdistriktet Bromma-Kungsholmen ökade valdeltagande till riksdagsvalet något, 88,92 procent röstade, jämfört med 88,15 procent förra valet. I kommunvalet röstade  88,4 procent.

– Det är otroligt viktigt att rösta, och kändes extra viktigt det här valet. Jag förtidsröstade på biblioteket. Det är lite olika hur jag röstar, men jag har alltid använt min röst, säger Blackebergsbon Yvonne Lejman.

Yvonne Lejman i Blackeberg använde sin rösträtt. Foto: Anna Z Ek

Moderaterna som traditionellt är starka i Bromma fick flest röster av Brommaborna även i detta val, även om de tappade röster sedan förra valet, visar det preliminära resultatet. Vid tidningens pressläggning var Länsstyrelsens kontrollräkning ännu inte klar.

26,9 procent röstade på Moderaterna i kommunvalet i valdistrikt Bromma-Kungsholmen, vilket en minskning med 8,5 procentenheter sedan 2014 års val då de fick 35,4 procentenheter av rösterna.

Starkaste fästet för Moderaternas väljare till kommunvalet finns i Höglandet, Ålsten, Södra Ängby och Kyrksjön.

Centern ökade

10,5 procent röstade på Centerpartiet, en ökning med 4,2 procentenheter, 14,1 procent på Liberalerna och 6,3 procent på Kristdemokraterna. Liberalerna har sitt starkaste fäste i hela Stockholm i Norra Ängby valdistrikt Bromma 11 Norra Ängby mellersta. Där röstade 27,2 procent på Liberalerna.

– Jag tror att många taktikröstade i år. Att Liberalerna fick många röster i vissa delar kanske beror på att Jan Björklund bor här. Men allvarligt talat så tror jag att vi har haft en sådan situation att folk att taktikröstat mycket det här valet. Jag gjorde det delvis, säger Christian Malmsten från Stora Mossen.

Socialdemokraterna fick 16,1 procent av rösterna i kommunvalet, en ökning sedan förra valet med 1,4 procentenheter. Vänsterpartiet fick 8,12 procent, en ökning med 6,02 procentenheter, och Miljöpartiet fick 7,9 procent, en minskning med 5,6 procentenheter. De rödgröna har flest väljare från Blackeberg.

– Jag röstade på Socialdemokraterna för jag tycker att de gör ett bra jobb. Jag kommer från Tyskland och det var andra gången jag fick rösta i Sverige. Det känns fortfarande stort att få rösta, säger Irina Schütz som bor i Blackeberg.

Irina Schütz, Blackeberg, fick rösta för andra gången i Sverige. Foto: Anna Z Ek

Sverigedemokraterna fick 7,3 procent av rösterna, en ökning med 2,7 procentenheter sedan förra valet. Blackeberg, Abrahamsberg, Bällsta och Mariehäll är starkast fästen för Sverigedemokraternas väljare.

Feministiskt initiativ fick 2,2 procent.