Många öppnade när ministern knackade på

Många Huvudstabor öppnade dörren när näringsminister Mikael Damberg (S) knackade på. – Det är säkert fler Solnabor som får en påringning av mig i framtiden, säger näringsministern.

  • Publicerad 17:46, 26 feb 2018

Det rapporteras ofta om åldringsrån och inbrott i hemmet i dessa dagar. Då är det lätt att tänka sig att det är färre och färre som öppnar sin dörr när främlingar ringer på. Men det problemet hade inte närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S) när han knackade dörr i Solna i lördags.

– De flesta öppnade dörren och var trevliga. För ärligt talat, det är inte så många som pratat öga mot öga med en minister. Många blir glada för den möjligheten. Även i fallen där de inte ser oss som ett alternativ i valet i höst.

Vill knacka på hos 1,5 miljoner svenskar

Många socialdemokrater som hade slutit upp för att knacka dörr runt om i Solna. Dörrknackningen skedde mitt under deras valkonferens, dit drygt 550 socialdemokrater från hela landet hade tagit sig för att delta.

S har som mål att knacka på hos 1,5 miljoner svenskar under året.

– Det är vår viktigaste metod för att nå ut till människor. Jag hoppas verkligen att folk känner av att dörrknackning är något vi prioriterar. Även jag som minister är med och knackar dörr, därför att man kommer mycket närmare människor på det sättet. Det är en möjlighet för folk att ge oss lite feedback, säger Mikael Damberg, som själv är Solnabo.

En av dem som öppnade var nog på väg in i duschen, för han kom ut i handduk.

Mikael Damberg, om ett av de mer avslappnade samtalen under dörrknackningen

Näringsministern knackade dörr tillsammans med Solnas oppositionsråd Arne Öberg runt om i Huvudsta centrum. Totalt hann de med uppemot 20 samtal på en timme.

– Vi lyckades värva en ny medlem och det var bra samtal överlag. Det är det som är det främsta fokuset med dörrknackningen, säger Mikael Damberg.

Uppstod det några roliga situationer under dörrknackningen?

– Ja, en av dem som öppnade var nog på väg in i duschen, för han kom ut i handduk. Jag bad om ursäkt, men han sa att det var lugnt, så vi fortsatte prata, skrattar näringsministern.

Kommer du knacka fler dörrar i Solna framöver?

– Det hoppas jag! Det var kul. Det är säkert fler Solnabor som kommer få en påringning av mig i framtiden. Då får de passa på att öppna om de vill ha en pratstund.