Många fallgropar när MP vänstrar med högern

Den oväntade romansen mellan MP och M väcker frågor. Kan Alliansen och Miljöpartiet lova varandra trohet eller riskerar äktenskapet att rasa samman redan på väg från altaret? Mitt i Stockholm listar förhållandets styrkor och svagheter.

  • Publicerad 16:10, 14 sep 2018

Äktenskapstycke

Ett bra äktenskap kräver kompromisser. När Moderaterna förklarade att de tänker slopa kravet på tiggeriförbud öppnade man för nya förhandlingsmöjligheter med MP.

Dessutom ser både Alliansen och MP ut att vilja stoppa det kritiserade Applehuset i Kungsan.

Men kommer det att räcka för att hålla kärleken vid liv? Det finns nämligen en hel rad frågor där partierna tycker diametralt olika.

Jobbpendling – bil eller cykel

Att samåka till jobbet kan stärka relationen. Men när Alliansen vill ta bilen via Östlig förbindelse vill MP ta tandemcykeln genom Söderledstunneln.

MP har av sina kritiker anklagats för att föra ett krig mot bilen, en melodi som M inte delar.

Man vill minska Stockholms biltrafik med 30 procent till 2030 och införa dieselförbud i innerstan – något som lär bli svårt för Alliansen att svälja. Moderaternas förslag om fler trädalléer, gröna tak och solceller lär knappast räcka för att kompensera för den av MP:s väljare hatade östra ringleden.

Familjeliv

Att hämta och lämna på förskolan och skolan är ett gissel för de flesta par. Men det kan bli ovanligt krångligt i den blågröna familjen.

Moderaterna vill förlänga skoldagarna och tillsammans med de övriga Allianspartierna vill de återinföra 30-timmarsvecka i förskolan för barn till föräldralediga, medan MP var med och röstade igenom heltid.

Någon genuspedagogik lär det väl inte heller bli tal om, om M får bestämma.

Semesterplanering

Flygsemester till Bali eller tågturné i Sörmland? Risken finns att äktenskapet rasar redan innan smekmånaden börjat.

När Alliansen vill bygga ut Arlanda med en fjärde bana vill Miljöpartiet lägga ner Bromma flygplats. MP som förlorade striden om Förbifart Stockholm lär knappast vilja ge med sig när det gäller prestigefrågan om flygplatserna.

Bröllopsgästerna

Förbjuden kärlek kan lägga grunden för en eldig passion. Men det ökar också risken för ett riktigt stelt bröllopsmingel.

Vad tycker egentligen M:s anhängare om att Alliansen tänkt dela säng med det enligt många kontroversiella MP-borgarrådet? Än så länge är det tyst från partiernas medlemmar, men på Moderaternas Facebooksida haglar missnöjet.

”Hur kan ni ens tänka tanken att förhandla med miljötalibanerna i Stockholm?” skriver en upprörd stockholmare.

Risk för otrohet

Helldéns ”högrande” med König Jerlmyr och hennes kollegor motiveras med att partiet vill ta ansvar för stadens framtida styre.

Karin Wanngård verkar tycka annorlunda och är upprörd efter MP:s inställda morgondejt efter valnatten.

Kan Alliansen lita på att MP raderat hennes nummer i telefonboken, eller bör de förbereda sig på otrohetsaffärer?

Till skatten skiljer dem åt

MP vill behålla kommunalskatten på samma nivå, medan alla partier i Alliansen är för en sänkning. Starkast vinner lär väl gälla i den här frågan. Kan de hålla ihop, eller kommer olikheterna att skilja dem åt?