Karlbergsskolan. Foto: Åsa Sommarström

M vill rusta upp Karlbergsskolan

I sista stund gick Vallentunamoderaterna ut och lovade att Karlbergsskolan ska få vara kvar om de vinner valet. – Vi ser att det är en välfungerande enhet, säger Parisa Liljestrand, M. Nu får hon skarp kritik av Liberalerna.

  • Publicerad 15:57, 7 sep 2018

Karlbergsskolans framtid har diskuterats flitigt det senaste halvåret. I slutet av maj var frågan om en omorganisation av Vallentunas skolor uppe på barn- och ungdomsnämndens bord. Det fanns två förslag till lösningar, båda innebar att den skulle läggas ner och eleverna flyttas över till Hjälmstaskolan.

Bakgrunden är att eleverna i Vallentuna oftare söker sig utanför de kommunala skolorna ju äldre de blir. Resultatet blir att det glesnar i klasserna, vilket i förlängningen blir dyrt för kommunen. En slutsats har varit att några skolor måste läggas ner.

Oeniga politiker

När det var dags att fatta beslut i nämnden var politikerna oeniga. Socialdemokraterna ville ha kvar Karlbergsskolan samtidigt som man utreder ett samarbete med Hjälmstaskolan. Liberalerna att Karlbergsskolan skulle flytta in i Hjälmstaskolan och 2019 bilda en F–5-skola. Miljöpartiet ville behålla Karlbergsskolan där den är medan Moderaternas förslag var att Karlbergsskolan och Hjälmstaskolan ska utveckla ”nära samverkan” och att en ”gemensam vision” för skolorna kring skolorna ska utarbetas och presenteras senare i år.

Moderaternas formulering vann omröstningen.

Löfte om upprustning

I måndags gick så M ut på Facebook och lovade att de i stället vill rusta upp Karlbergsskolan.

Varför går ni ut med detta så tätt inpå valet?

– Dels därför att vi sett att det är en välfungerande enhet med nöjda elever och föräldrar, säger Parisa Liljestrand. Dels tittar vi på hur vi kan lägga ett vettigt budgetförslag efter valet.

Varifrån ska pengarna tas?

– De 60 miljoner som behövs för upprustningen får spridas på flera år i investeringsbudgeten. Vi tror att vi kan skjuta på byggandet av en skola i Kristineberg ett eller två år framåt i tiden eftersom området inte kommer att stå klart så snart som vi trodde.

Som att kissa på sig

Ylva Mozis

Liberalernas gruppledare Ylva Mosiz är kritisk till utspelet.

– Det blir som att kissa på sig, säger hon. Varmt och skönt i valrörelsen, men det blir snabbt kallt när man måste bestämma vilken skola man ska slopa i stället. Pengarna ska ju gå till undervisning, till eleverna, inte tomma skollokaler. Elever, personal och föräldrar behöver veta vad som gäller och därför har Liberalerna varit tydliga sedan i våras med vilka beslut som behöver fattas.

Hon säger också att hon är förvånad över Moderaternas utspel.

– Så sent som för två veckor sedan ställde de sig tillsammans oss bakom att eleverna på Karlbergsskolan skulle flytta till Hjälmstaskolan och Karlbergsskolan läggas ner. Men kanske ska man inte förvånas när det är valrörelse.