Nu måste Moderaterna reda ut vad som låg bakom väljartappet, menar Henrik Thunes. Foto: Åsa Sommarström

M: Vi måste analysera vår valkampanj

Moderaterna är fortsatt största parti i Sollentuna trots ett lågt valresultat. Men vilka som kommer med in i den styrande majoriteten återstår att se.

  • Publicerad 20:13, 10 sep 2018

Det är en något besviken kommunstyrelseordförande som går till jobbet måndagsmorgonen efter valet.

– Det känns såklart tråkigt att vi backar något men har fortsatt starkt stöd i Sollentuna. Vi behöver utvärdera valrörelsen för att se varför vi inte nådde fram till riktigt alla väljare, säger Henrik Thunes (M).

Moderaterna backar i 21 av 26 kommuner i Stockholm

Men tappet till riksdagen var större bland Sollentunaborna.

– Resultatet i Sollentuna visar att stödet är starkare för Moderaterna i Sollentuna än Moderaterna nationellt så det är glädjande att väljarna i Sollentuna kan ta till sig politik på olika nivåer, säger Henrik Thunes (M), kommunstyrelsen ordförande.

Oklart vilka som bildar majoritet

M, L och KD har fortsatt majoritet men än är det inte uteslutet att Centern får ansluta sig till styret i Sollentuna. Nu är det upp till de invalda kommunpolitikerna att hitta en majoritet som kan styra staden.

Dörren för Centerpartiet fortfarande på glänt

– Hur det ska gå till finns inte lagligt reglerat, säger docent David Karlsson.

Valdramatiken slutar inte när vallokalerna stänger – snarare är det då den börjar. Först ska rösterna kontrollräknas av valnämnden innan länsstyrelsen fastslår mandatfördelningen i kommunen. Därefter börjar det politiska spelet.

Kommunpolitik skiljer sig på flera sätt från rikspolitiken när det gäller att få fram vem som ska styra under den nya mandatperioden. I kommunen finns varken en talman som hjälper till i regeringsbildningen eller en motsvarighet till statsministeromröstningen som hålls i riksdagen.

– På kommunal nivå sker det på informell basis och är inte lagligt reglerat. Partierna samlas och funderar vilka som ska styra ihop, säger David Karlsson som är docent vid Förvaltningshögskolan i Göteborg.

Otydligt för väljarna

David Karlsson ser både för- och nackdelar med den kommunala ordningen.

– I krångliga lägen kan informalitet vara praktiskt, att man kan testa sig fram. Samtidigt är det rättsosäkerhet och otydligt gentemot väljarna.

Samtidigt menar David Karlsson att kommunpolitiken över tid blivit mer lik rikspolitiken när det gäller att få fram en tydlig majoritet.

– Förr var det mer otydligt med mer hoppande majoriteter och breda överenskommelser. Det gjorde också att styret inte föll när majoriteten förlorade en omröstning på det sätt som kan ske idag, säger David Karlsson.

Landstinget – inte längre ett glömt val

Nya fullmäktige samlas i oktober

Den 15 oktober börjar den nya mandatperioden. Då samlas nya fullmäktige och då väljer ledamöterna också kommunstyrelsens ordförande samt eventuellt andra kommunalråd och oppositionsråd.

Först i december väljs ledamöterna till de olika nämnderna.

– Normalt, men inte alltid, kommer ordföranden i en nämnd från den styrande majoriteten, säger David Karlsson.

I valen till nämnderna kan det politiska spelet bli avancerat. Partier, som normalt sett inte samarbetar, kan gå ihop för att maximera sitt inflytande i nämnderna.


Rättelse: I en tidigare version av artikel stod det att resultatet var det lägsta sen 1988 vilket inte stämmer, 2002 fick Moderaterna 30,7 procent enligt preliminära siffror fick de 31,4.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Kastade kruka från sjätte våningen – nära träffa barn

Nyheter Man åtalas för försök till grov misshandel En man i 20-årsåldern åtalas i Attunda tingsrätt för försök till grov misshandel. Mannen misstänks för att med uppsåt ha kastat en 3,5 kilo tung kruka från våning sex i ett hus i Edsberg – mot två...fredag 3/12 11:15

SD vill ta upp hedersrelaterat våld och förtryck på SFI

Nyheter Kunskap om nya lagar har inte nått ut, enligt SD Sverigedemokraterna i Sollentuna har lagt en motion i kommunfullmäktige om att ”alla berörda asylsökande” och deltagare i SFI-undervisning ska få tydlig information om hedersrelaterat våld och...fredag 3/12 6:10