Nu måste Moderaterna reda ut vad som låg bakom väljartappet, menar Henrik Thunes. Foto: Åsa Sommarström

M: Vi måste analysera vår valkampanj

Moderaterna är fortsatt största parti i Sollentuna trots ett lågt valresultat. Men vilka som kommer med in i den styrande majoriteten återstår att se.

  • Publicerad 20:13, 10 sep 2018

Det är en något besviken kommunstyrelseordförande som går till jobbet måndagsmorgonen efter valet.

– Det känns såklart tråkigt att vi backar något men har fortsatt starkt stöd i Sollentuna. Vi behöver utvärdera valrörelsen för att se varför vi inte nådde fram till riktigt alla väljare, säger Henrik Thunes (M).

Moderaterna backar i 21 av 26 kommuner i Stockholm

Men tappet till riksdagen var större bland Sollentunaborna.

– Resultatet i Sollentuna visar att stödet är starkare för Moderaterna i Sollentuna än Moderaterna nationellt så det är glädjande att väljarna i Sollentuna kan ta till sig politik på olika nivåer, säger Henrik Thunes (M), kommunstyrelsen ordförande.

Oklart vilka som bildar majoritet

M, L och KD har fortsatt majoritet men än är det inte uteslutet att Centern får ansluta sig till styret i Sollentuna. Nu är det upp till de invalda kommunpolitikerna att hitta en majoritet som kan styra staden.

Dörren för Centerpartiet fortfarande på glänt

– Hur det ska gå till finns inte lagligt reglerat, säger docent David Karlsson.

Valdramatiken slutar inte när vallokalerna stänger – snarare är det då den börjar. Först ska rösterna kontrollräknas av valnämnden innan länsstyrelsen fastslår mandatfördelningen i kommunen. Därefter börjar det politiska spelet.

Kommunpolitik skiljer sig på flera sätt från rikspolitiken när det gäller att få fram vem som ska styra under den nya mandatperioden. I kommunen finns varken en talman som hjälper till i regeringsbildningen eller en motsvarighet till statsministeromröstningen som hålls i riksdagen.

– På kommunal nivå sker det på informell basis och är inte lagligt reglerat. Partierna samlas och funderar vilka som ska styra ihop, säger David Karlsson som är docent vid Förvaltningshögskolan i Göteborg.

Otydligt för väljarna

David Karlsson ser både för- och nackdelar med den kommunala ordningen.

– I krångliga lägen kan informalitet vara praktiskt, att man kan testa sig fram. Samtidigt är det rättsosäkerhet och otydligt gentemot väljarna.

Samtidigt menar David Karlsson att kommunpolitiken över tid blivit mer lik rikspolitiken när det gäller att få fram en tydlig majoritet.

– Förr var det mer otydligt med mer hoppande majoriteter och breda överenskommelser. Det gjorde också att styret inte föll när majoriteten förlorade en omröstning på det sätt som kan ske idag, säger David Karlsson.

Landstinget – inte längre ett glömt val

Nya fullmäktige samlas i oktober

Den 15 oktober börjar den nya mandatperioden. Då samlas nya fullmäktige och då väljer ledamöterna också kommunstyrelsens ordförande samt eventuellt andra kommunalråd och oppositionsråd.

Först i december väljs ledamöterna till de olika nämnderna.

– Normalt, men inte alltid, kommer ordföranden i en nämnd från den styrande majoriteten, säger David Karlsson.

I valen till nämnderna kan det politiska spelet bli avancerat. Partier, som normalt sett inte samarbetar, kan gå ihop för att maximera sitt inflytande i nämnderna.


Rättelse: I en tidigare version av artikel stod det att resultatet var det lägsta sen 1988 vilket inte stämmer, 2002 fick Moderaterna 30,7 procent enligt preliminära siffror fick de 31,4.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Dispyt på E4 slutade med misshandel

Nyheter Försök till omkörning rörde upp känslor Irritation uppstod emellan två bilister på E4 då en man i 30-årsåldern skulle köra om en man i 20-årsåldern i höjd med Haga Norra. Nu har den ene mannen dömts i Attunda tingsrätt för misshandel.måndag 17/1 14:30

Man ur huse när norrskenet färgade himlen grön

Nyheter Många Sollentuanbor spanade in ljusfenomenet Facebook svämmade över av bilder från Rotebro, Edsberg, Järvafältet och andra delar av Sollentuna då ett tydligt norrsken syntes både i fredags och i lördags. Den här bilden på himlen över...måndag 17/1 11:26

Sollentuna Bio gör gärna comeback

Nyheter Hoppas på förslaget om bibblans lokaler vid Aniaraplatsen I förra veckan berättade Lokaltidningen Mitt i om Socialdemokraternas förslag att bygga om bibblan lokaler vid Aniaraplatsen till ett kulturhus, med plats för bland annat en biograf, när biblioteket...måndag 17/1 6:30