De borgerliga partiernas maktposition i Nacka är fortsatt ohotad Foto: Mitt i Stockholm

M tappar men Alliansen styr fyra år till

Moderaterna fortsätter att tappa väljare i Nacka. Alliansen styr dock vidare i kommunen vilket bland annat innebär ett fortsatt fokus på byggandet av bostäder.

  • Publicerad 07:17, 10 sep 2018

Sverigedemokraterna och Centerpartiet är valets vinnare, och mer än fördubblar respektive fördubblar antalet mandat.

Det preliminär valresultatet ser inte ut att förändra något i sak i Nackapolitiken. M har tillsammans med övriga Allianspartier fortsatt majoritet vilket troligen innebär ett fortsatt fokus på byggandet av bostäder.

Inte vänt trenden

M ser inte ut att ha lyckats vända trenden från tidigare val utan tappar röster.

Kanske har väljarna straffat M just för byggpolitiken, eller för att antalet bollplaner inte räcker till. Eller så följer partiet rikstrenden där partiet också backar.

Allianskollegan Centerpartiet ökar och får tre nya mandat. Kanske följer C rikstrenden, en Annie Lööf-effekt, en partiledare som för övrigt bor i Nacka. C tar över som Nackas tredje största parti och stärker sin position i Alliansen.

Miljöpartiet, ett av förra valets raketpartier, ser även det ut att straffas av väljarna. MP tappar nästan hälften av sina mandat och partiets ställning som oppositionsparti försvagas. 

S tappar

Socialdemokraterna, Nackas näst största parti, tappar något men behåller oförändrat antal mandat och fortsätter vara största oppositionsparti.

Sverigedemokraterna får tre nya mandat men får inte något direkt inflytande över lokalpolitiken.

Valresultat i Nacka


Källa: Valmyndigheten