M: ”Sluta med gräddfiler till bostäder”

Hårdare regler och mer stöd. Moderaterna vill se omtag för hur kommunen hanterar bostäder åt nyanlända inom etableringsstödet.

  • Publicerad 11:47, 28 aug 2018

Tidsbegränsa etableringsstödet till två år och sluta ge bort förstahandskontrakt till nyanlända. Det vill Moderaterna ska ske efter valet.

– Vi tycker att det är viktigt att vara tydliga med hur det fungerar i Sverige och jag vill inte ställa grupper emot varandra. Som det är nu tycker inte jag att man bygger ett likvärdigt samhälle, säger gruppledaren Cecilia Löfgreen.

Det egna ansvaret står i förslagets centrum och Moderaterna menar att det måste bli slut på gräddfilen för vissa grupper.

– Jag tycker att det är bra att det svenska samhället finns där och hjälper de som behöver. Men det måste vara på individnivå och inte på gruppnivå.

Så hur blir det om ni tar makten efter valet?

– Då tar vi fram ett ärende och konstaterar att vi inte kommer dela ut förstahandskontrakt till de som kommer inom etableringsstödet utan det blir tillfälliga bostäder. Sen ska vi stötta i arbetssökandet och hur man hittar en bostad. För det är ju viktigt att man faktiskt kommer in i Sverige på riktigt. Samtidigt som vi ställer krav ska vi också ge stöd.

”Fullständigt skitsnack”

Claes Thunblad (S) är kommunstyrelsens ordförande och reagerar starkt på kritiken från moderaterna. Han menar att de under hela den här mandatperioden har sagt nej till alla boendelösningar, och alla arbetsmarknadsförslag. Han påpekar också att av de 300 som anlänt till Järfälla och omfattas av etableringsstödet, är det idag 53 procent som har arbete och eget boende.

– Man har faktiskt ett ansvar att komma med lösningar även när man är i opposition. Annars får man avgå som politiker, säger han.

Men vad säger du om kritiken att ni sysslar med gräddfilslösningar åt vissa grupper?

– Fullständigt skitsnack. Våra instegsboenden är av vandrarhemsstatus med gemensamma kök och toaletter, och med fasta måltider. Moderaterna har sagt ja till lagen om att ta emot de här människorna, då måste vi ju också presentera en lösning på boende. Vi ställer inga människor på gatan.