Vem ska styra Vaxholm efter valet? Moderaterna är inte längre störst. Foto: Mitt i Stockholm

M-ras i Vaxholm – alliansen tappade egen majoritet

Ett oppositionsparti som går om moderaterna som största parti och dessutom två nya partier i fullmäktige. I Vaxholm är det oklart vem som kommer styra – allt tycks vara möjligt.

  • Publicerad 09:11, 10 sep 2018

Waxholmspartiet är valets stora vinnare i Vaxholm 2018 – med 8 mandat jämfört med moderaternas 7. Därmed är det borgerliga oppositionspartiet numera Vaxholms största parti.

Ändå är det oklart vem som kommer att styra i Vaxholm i framtiden.

Två nya partier gör nämligen entré i Vaxholmpolitiken: KD, som gör comeback med ett mandat i fullmäktige, och Sverigedemokraterna som är helt nya och som ser ut att ta två mandat.

SD:s entré är intressant eftersom alliansen (inklusive KD) numera bara har 14 mandat av totalt 31 och alltså behöver två röster till.

Stor förlorare, sett till väljarstöd, är Moderaterna som tredje valet i rad tappat kraftigt.

2006 hade M i Vaxholm rekordhöga 52 procent av rösterna. Nu är man nere på 22,4 procent, och ett tips är att man börjar ta det där med eftervalsanalyser på större allvar.

En eftervalsananays är även på sin plats för S som backar från 6 till 4 mandat, vilket gör att partiet numera är lika stort som centern.

Hårt straffat av väljarna blev även MP – kanske på grund av det oväntade samarbetet med alliansen under den gånga mandatperioden. I valet halverades väljarstödet för MP, vilket gör att partiet tappar två av sina tre mandat.

Valresultat i Vaxholm


Källa: Valmyndigheten