M och MP – kommunvalets stora förlorare

De stora förlorarna i kommunvalet i Nacka är Moderaterna och Miljöpartiet. De två partierna tappar väljare i samtliga 18 valdistrikt som går att jämföra med valet 2014.

  • Publicerad 14:54, 11 sep 2018

Nacka består av 53 valdistrikt i två kommunvalkretsar.

Majoriteten av valdistrikten är antingen nya eller har ändrats inför valet 2018 och jämförelser med valet 2014 är inte möjligt.

I 18 valdistrikt går det dock att jämföra valresultaten 2014 och 2018.

Förlorat i flest distrikt

M ser inte ut att ha lyckats vända trenden från tidigare val utan tappar röster i samtliga av de 18 distrikten. I tolv av distrikten är M det parti som tappar mest av partierna.

M är därmed det parti som förlorat väljare i flest av de jämförbara distrikten. Det preliminär valresultatet ser dock inte ut att förändra något i sak i Nackapolitiken, M har tillsammans med övriga Allianspartier fortsatt majoritet.

Kommunstyrelsens ordförande Mats Gerdau (M), lät dämpad när Mitt i pratade med honom dagen efter valet. M tappar fem mandat i fullmäktige men är fortsatta ohotat största parti i Nacka:

– Det är blandade känslor. Alliansen får fortsatt grönt ljus att styra Nacka, folk tycker uppenbarligen att vi är på rätt väg, sade Mats Gerdau.

Vad beror det på?

– Det är för tidigt säga, riksvindar blåser i Nacka, Moderaterna backar mer i riksvalet än i lokalvalet, det har inte blåst lika mycket lokalt. Vi har inte fått ut frågan om samröre med SD, det påverkar mycket. Sedan finns det flera lokala frågor, som flyktingmottagandet och att Nacka tvingats köpa bostäder för att klara mottagandet. Sen finns saker som får analyser djupare, som missuppfattningen om idrottsplaner.

– Det är skönt att extrempartier inte går starkt, som SD och V, att det inte finns en sån grogrund i Nacka, det känns väldigt skönt.

Från uppgång till nedgång

Miljöpartiet, ett av partierna som gick fram stort förra valet, tappar också det väljare i samtliga 18 distrikt. I fem av distrikten är MP det parti som förlorat flest väljare. MP tappar nästan hälften av sina mandat, och backar med tre mandat till fyra mandat. 

När Mitt i pratade med Sidney Holm (MP), dagen efter valet, sade han bland annat:

Vi hade gärna haft ett starkare mandat att driva klimat och miljöfrågor

Sidney Holm, (MP)

– Det var vänta att vi skulle gå tillbaka, vi följer utvecklingen på riksplanet. Men vi hade inte hoppats att gå tillbaka så mycket. Vi har fått igenom en del bra miljöfrågor i opposition, vi hade gärna haft ett starkare mandat att driva klimat och miljöfrågor. Vi är de enda som driver de frågorna, det är lite sorgligt.