M och L stänger dörren för S i Upplands-Bro

Fredrik Kjos (M) och Martin Normark (L) är eniga. Alliansen är det enda alternativet för Upplands-Bro. Dörren är alltså stängd för ett blocköverskridande samarbete.

  • Publicerad 10:25, 14 sep 2018

Mitt i har intervjuat de borgerliga partierna och samtliga ser Alliansen som huvudalternativ. Men KD och C har till en början vacklat. Att leda en kommun i minoritet för med sig problem – även om det är långt i från ovanligt i Sverige.

S sträcker ut en hand

Trots en kraftig tillbakagång är S fortfarande kommunens största parti – vilket läggs fram som argument för att fortsätta sitta med i ledningen. Nu vill Camilla Janson (S) ha blocköverskridande samtal.

”En stabil majoritet är nödvändig för att inte tappa styrfart, skapa stabila förutsättningar som arbetsgivare och inte släppa fram SD som vågmästare”, skriver hon i ett pressmeddelande. 

M och L ger kalla handen

Om ett blocköverskridande samarbete ska bli verklighet behöver M och L öppna dörren. Men den ser ut att vara stängd.

– Så länge inte Socialdemokraterna aktivt väljer att samarbeta med Sverigedemokraterna, vilket man inte gjort i någon annan kommun hittills, så är Alliansen väldigt mycket större, sa Fredrik Kjos (M) efter det preliminära valresultatet.

En S-ledd ”allians” finns inte som alternativ, menar han.

Från L hörs liknande tongångar.

– Vi är fast beslutna att styra med Alliansen. Det finns ingen annan konstellation som kan bildas. Nu hoppas vi att centern och KD tar armkrok med oss, säger Martin Normark (L), gruppledare.

Liberalerna var det enda borgerliga partiet som har tappat väljare.

– Vi är ett relativt litet parti på riksnivå. Ser man till utfallet i riskdagsvalet så röstade 5,4 procent Upplands-Broborna på Liberalerna, medan vi fick 9,3 procent i kommunvalet. Det är ganska ovanligt att så pass många fler röster lokalt. Vi har fått ett väldigt stort erkännande, säger han.

Planen: Snabbare variant av buss 558

Upplands-Bro. Nu är planerade trafikförändringar inom SL-trafiken ute på remiss. Av dessa framgår att buss 558 i Upplands-Bro berörs.måndag 26/10 16:45