Susan El Hark Thomas Nilsonne LSS Alliansen Täby Foto: Kollage

M och L i ny konflikt – dagarna innan valet

Täbys LSS-boenden blev för dyra för de funktionshindrade man byggt åt. Det menar Liberalerna som vill se nya boenden med lägre hyror – något Moderaterna anser omöjligt. – Man måste ju vara realistisk, säger Thomas Nilsonne (M).

  • Publicerad 20:07, 6 sep 2018

I och med att Försäkringskassans stöd till funktionsnedsatta har minskat har Täby kommun tvingats kliva in och ta en större kostnad.

– Men när man lyssnar på de här människorna så märker man att vi inte gör tillräckligt. Jag blir kontaktad av föräldrar hela tiden som är förtvivlade och inte vet vad de ska ta sig till. De har ingenstans att vända sig. Vi måste göra mer, säger Susan El Hark, ledamot i socialnämnden för Liberalerna.

Inte gått som planerat

Lösningen ser hon i fri ledsagning till fritidsaktiviteter, fördubblat bidrag till funktionsnedsatta som deltar i daglig verksamhet och fler LSS-boenden i Täby med låg hyra.

– De LSS-boenden vi lyckats bygga i kommunen har tyvärr blivit alldeles för dyra. De som ska bo där har inte råd att flytta in trots att de har byggts åt dem. Det har blivit helt fel.

Måste ju vara realistisk

Thomas Nilsonne (M)

Enligt henne skrevs inte ett tillräckligt hyrestak in som villkor när planerna för LSS-boendena togs fram.

– Vi blev förvånade, för vi var så nöjda när vi tillträdde och fick reda på att boendena var på väg att byggas och nu får vi höra av de som ska flytta in att de inte har råd. Det har inte direkt gått som planerat.

Allianskollegan ”beklämd”

Socialnämndens ordförande Thomas Nilsonne (M) är också förvånad. Förvånad över Susan El Harks förslag.

– Jag blir lite beklämd av det här, att Susan som ändå sitter i socialnämnden uttalar sig på det sättet. Vi försöker hålla nere kostnaderna så mycket vi kan men det går inte att bygga billigt i Stockholm. Speciellt inte till den här gruppen med så speciella behov. Det blir höga hyror, säger han.

Enligt honom är hyrestaket så lågt det kan vara och han påpekar att Täby hjälper till med nästan 2000 kronor utöver de 5000 som försäkringskassan skjuter till om man täcks av LSS.

– Vi kan säga till de som bygger husen att de ska bli så billiga att vi kan ta ut en ännu lägre hyra, men de kommer svara ”inga bekymmer men takhöjden inomhus kommer vara 1.62 och det blir två fönster totalt”. Man måste ju vara realistisk.

Susan El Hark håller inte med.

– Det är ju självklart att det finns utmaningar, vore det lätt hade vi inte varit i den här situationen, men har vi den politiska viljan så kommer vi få det här att fungera. Thomas ser problematiken men min inställning är att då får vi kämpa ännu hårdare. För omöjligt är det faktiskt inte.