Efter nattens rösträkning står det klart att de styrande förlorat majoritet i stadshuset. Foto: Mitt i Stockholm

M och C öppna för ”konstruktiva samtal”

Det kan bli tuffa samtal i stadshuset nu när man nu ska komma överens om hur Lidingö ska styras. Det kan bli tal om ommöbleringar och nya koalitioner. Men än vet ingen hur det blir.

  • Publicerad 07:27, 10 sep 2018

Enligt de preliminära valresultatet står det klart att den majoritet (M, Lp och Kd) som styrt Lidingö den senaste mandatperioden nu har förlorat sin dominans i kommunfullmäktige.

Sammanlagt förlorar de fyra mandat, från 27 till 23 av fullmäktiges totalt 51. Moderaterna förlorar fem, Kristdemokraterna får ett mandat och Lidingöpartiet ligger enligt den preliminära rösträkningen kvar på sju mandat.

Var det betyder för styret på ön är fortfarande oklart.

En möjlig utveckling är att nya koalitioner bildas. Både moderaternas Daniel Källenfors och  och centerpartiets Patrik Buddgård har lite försiktigt visat att de är öppna för förhandling.

”…vi är bara med om vi får igenom vår politik, men det är ju en förhandlingsfråga”, säger Patrik Buddgård till Lidingösidan.

Centerpartiet behåller sin ställning som öns näst största parti. För dem kan Moderaternas tillbakagång i kombination med att systerpartiet Liberalerna går framåt betyda ökat inflytande. En möjlig utveckling är att man sträcker ut en hand till S som gått framåt något.

Frågan är om Lidingö är redo för ett blocköverskridande styre, eller om parterna ens är intresserade av samarbete. Ingen vet.

En annan utveckling skulle vara att Lidingöpartiet söker nytt samarbete med mittenpartierna. Ingen vet.

Källenfors meddelar att han är redo att samtala ”konstruktivt och pragmatiskt med de andra partierna på Lidingö för att hitta ett stabilt styre”. Det ger en liten fingervisning om att de kan tänka sig nya samarbetspartners inom politiken. Kan de tänka sig att jobba i hop med forna anatgonisterna L och C. Igen vet.

Nytt är också att SD går framåt på ön och får tre mandat. Frågan är hur de andra partierna förhåller sig till dem.

Så röstade Lidingöborna i förra valet