Moderaternas Irene Svenonius lovar ringled vid valvinst. Foto: Mostphotos

(M) lovar bygga ringleden om de vinner valet

Moderaterna på nationell, regional och lokal nivå i Stockholms län är överens: Ringleden, som binder samman Nacka och Värmdö med Stockholm, ska byggas. Om partiet vinner valet.

  • Publicerad 13:27, 24 aug 2018

Regeringen fattade i maj beslut om att stoppa Östlig förbindelse, den sista delen i ringleden runt Stockholm. Under fredagen kom moderaterna med ett väntat vallöfte. Om de vinner valet den nionde september så lovar de att återuppta byggandet av vägtunneln.  

– Östlig förbindelse är viktig för Stockholmsregionens utveckling och tillväxt. En färdig ringled är avgörande för en fungerande vardag för människor och varuförsörjning i en snabbt växande region, säger Irene Svenonius (M) finanslandstingsråd.

Irene Svenonius (M), finanslandstingsråd.

Enligt henne skulle förbindelsen bygga bort köerna.

– I dag tillbringar stockholmare mer tid i bilköer än vad man har semester under ett år. De här köerna vill nu vi moderater bygga bort, säger Irene Svenonius (M) finanslandstingsråd.

”Bygg ut kollektivtrafiken för pengarna”

Moderaterna har låtit Demoskop fråga 1 245 stockholmare om deras inställning till leden. Två av tre är positiva till vägtunneln, mest positiva är M- och SD-väljare, men det finns även vägtunnel-anhängare bland de rödgröna partierna.

Tomas Eriksson (MP) har tidigare uttalat sig om östlig förbindelse och tycker att tankarna på att återuppta byggandet är beklagligt:

– Moderaterna har inte tagit till sig tecknen på klimatförändringarna. Och vi kommer att ha i huvudsak fossildriven biltrafik fram till 2030. Men det är bra att de är tydliga mot väljarna. Antingen satsar man miljarder på Östlig förbindelse och en ny bana på Arlanda, eller så bygger man ut kollektivtrafiken för pengarna, säger han.

Enligt ett pressmeddelande från moderaterna ska detaljerna för finansiering avgöras i en förhandling mellan stat, landsting och kommuner. Moderaterna säger att de är beredda att, för alla parter, bidra till finansieringen av Östlig förbindelse.