Anna König Jerlmyr vill ta över makten i Stockholm. Foto: Stefan Källstigen

M-ledaren bekräftar samtal över blockgränsen

Anna König Jerlmyr bekräftar att alliansen haft samtal med Miljöpartiet under dagen. – Vi i alliansen är beredda att ta ansvar när det inte finns en tydlig majoritet i Stockholm, säger Anna König Jerlmyr (M).

  • Publicerad 17:37, 10 sep 2018

Dagen efter valet har den stora snackisen i Stockholmspolitiken varit Miljöpartiets kontakter med alliansen. Karin Wanngård (S) har kallat det regelrätta förhandlingar medan Miljöpartiet nekat till att det har funnits några kontakter.

Nu bekräftar Moderaternas ledare i stadshuset Anna König Jerlmyr att partierna haft kontakt.

– Jag vill inte gå in i detalj på vilka samtal som förts men vi är beredda att axla ansvaret och styra Stockholm.

Men har du haft kontakt över blockgränsen idag?

– Ja, det sker samtal. Vi i alliansen har varit tydliga att vi vill fortsätta samarbeta och föra samtal över blockgränsen.

Sämsta valet på 48 år

Moderaterna har alltså ambitionen att ta makten i Stockholm. Samtidigt gjorde partiet sitt sämsta val på 48 år och förlorade sin position som största parti.

– Vi måste göra en gedigen valanalys. I landet, i regionen och i staden. Det viktigaste är ändå att alliansen går framåt och att Socialdemokraterna har förlorat majoriteten. Vi är beredda att ta möjligheten att styra Stockholm.

Hur länge tror du att stockholmarna behöver vänta på ett svar på vem som ska styra staden?

– Det är svårt att säga när inget av blocken har majoritet. Vi är beredda att föra samtal och sondera terrängen och det är det som sker den här veckan. Vi tycker att det är viktigt med ett stabilt styre i Stockholm.

En del väljare har sannolikt förvånats över nyheten att MP kan byta sida. Moderaterna och Miljöpartiet står långt ifrån varandra i bland annat trafikfrågor.

Moderaterna har i valrörelsen sagt att motorvägar är bra miljöpolitik medan MP vill förbjuda försäljningen av bensin och diesel i Stockholm till år 2030.

– Det finns liknande samarbeten runt om i Sverige, konstaterar Anna König Jerlmyr.

Du har dröjt länge med att kommentera valresultatet, varför?

– Jag har haft fullt upp i dag. Jag har haft mycket att göra.