M helomvänder – öppnar för centrumflytt

Haningemoderaterna helomvänder i frågan om nya Jordbro centrums placering. Man öppnar nu för att stötta Socialdemokraternas förslag att flytta centrum till Jordbro station. Den politiska enigheten skulle innebära att centrum kan flyttas oavsett vilka som styr efter valet.

  • Publicerad 08:00, 25 mar 2018

Göran Svensson (S), stadsbyggnadsnämndens ordförande i Haninge, sade i veckan att Socialdemokraterna står fast vid att pendeltågsstationen i Jordbro är bästa platsen för ett nytt Jordbro centrum när nuvarande centrum snart väntas förtätas.

Moderaterna har fram tills nu helt avfärdat S-förslaget om ”Jordbro torg”, som S kallat projektet, och i stället lagt krutet på nuvarande centrum i stället.

Som Jordbro centrum är byggt i dag är det ingen trygg plats

Men ett halvår innan kommunvalet gör M nu helt om – och öppnar upp för förslaget om ”Jordbro torg” vid pendeln.

Avgörande i frågan har varit var det största kundunderlaget finns.

– Jag tycker att Göran Svensson (S) uttrycker det bra när han säger att servicen behöver vara där det finns bäst kommersiella förutsättningar och där det är kommersiellt mest gångbart. Det handlar också om tryggheten. Som Jordbro centrum är byggt i dag är det ingen trygg plats, säger nu Martina Mossberg till Mitt i.

Moderaterna har fram tills nu haft en tro att de kommande bostäderna vid nuvarande centrum, omkring 500 väntas till slut byggas med start tidigast till årsskiftet, skulle öka köpkraften på platsen.

– Men det är svårt för Jordbro centrum och för butiksägarna att gå runt i dag. Och därför finns det nog skäl att fundera på var centrum ska ligga, säger Martina Mossberg.

Spadtag att vänta

– Även om vi har haft en tanke kring de nya bostäderna, så tror jag att vi behöver få in trygghetsfaktorn så vi inte har skrymslen och vrår i ett nytt centrum. Kanske Jordbro station till och med är bästa platsen, fortsätter hon.

Göran Svensson (S) sade i veckan att han vill se ett första spadtag i nuvarande Jordbro centrum under 2018 eller i början av 2019.