M ger vallöfte om ökad trygghet i vården

Landstingsmoderaterna vill öka tryggheten för anställda inom vården i Stockholm. Irene Svenonius (M) lovade under ett seminarium i Almedalen trygghetsutbildning för all personal.

  • Publicerad 15:07, 2 jul 2018

Hot mot sjukvårdspersonal i Stockholm blir allt vanligare. 2017 uppgav 87 procent av de 3 500 landstingsanställda som svarade på den årliga medarbetarenkäten att de blivit hotade av en extern person.

Ett år tidigare var den siffran 81 procent.

Moderaterna i landstinget har tidigare velat införa anonyma namnbrickor för anställda i vården och under ett seminarium i Almedalen på måndagen la finanslandstingsrådet Irene Svenonius (M) fram ytterligare förslag om tryggheten för anställda.

Svenonius ger nu ett vallöfte om trygghetsutbildning för all vårdpersonal.

Med på seminariet var även Melina Mellin, säkerhetschef Södertälje sjukhus, Andreas Fischer, ordförande Sjukhusläkarna Stockholm, och Michael Sandervig, ordningsvakt på Nokas.

Dessutom vill Moderaterna utöka kamerabevakningen, få ha larmbågar på akuten vid skjutningar och att straffen skärps för de som ger sig på sjukvårdens medarbetare.

En känga skickas även mot regeringen.

– Regeringen förstår inte allvaret i situationen. Ska vi kunna säkra tryggheten på våra sjukhus måste vi få använda de verktyg som finns, säger Irene Svenonius (M), finanslandstingsråd, i en kommentar till Mitt i.