M: ge polisen rätt att visitera alla

De senaste skjutningarna i Järfälla får nu moderaterna att vilja göra Järfälla till visitationszon. – Efter valet vill jag be en moderatledd regering att införa visitationszoner i Järfälla, säger Moderaternas gruppledare Cecilia Löfgreen.

  • Publicerad 16:30, 4 sep 2018

Den första september 2017 stod det klart att justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S) kunde tänka sig att överväga visitationszoner i Sverige.

Som modell stod den danska varianten, där polisen sedan 2004 haft möjligheten att införa tillfälliga visitationszoner på platser de anser att det behövs.

Nu går moderaterna i Järfälla till val på just visitationszoner.

Cecilia Löfgreen vill att kommunen ska bli den första platsen i landet där man provar modellen som är tänkt att minska antalet vapen på gatorna. Och hon menar att zonen ska täcka hela Järfälla.

– Det ska inte finnas vapen på gatorna i Järfälla och alla insatser som skulle kunna minska detta är värda att göra, säger hon.

Kränkande behandling

Zonerna är till för att polisen ska kunna utföra visitationer utan att det finns någon brottsmisstanke, och det är alltså vapen som är det primära målet.

Kritikerna menar att det är kränkande, eftersom helt oskyldiga människor också kan komma att visiteras.

Vad säger du om den kritiken? Och kan det inte bli så att man bara flyttar på problemet?

– I vilket fall som helst gör man ju livet lite jobbare för kriminella, och det är viktigt. Varje vapen vi kan ta bort är en framgång, säger Cecilia Löfgreen.