Mikael T Eriksson (M) hoppas på en fortsatt grön/blå majoritet. Foto: Mitt i

(M): Fortsatt starkt stöd till grön/blå majoritet

Moderaterna tappar något medan övriga Allianspartier ökar. Mikael T Eriksson (M) hoppas på en fortsatt grön/blå majoritet. Och passar på att gratulera både sina blå kollegor och Vänsterpartiet till ett bra val.

  • Publicerad 10:05, 10 sep 2018

Moderaterna backar cirka två procentenheter jämfört med valet 2014. Övriga allianspartier ökar allihop, varav Centern gör ett kanonval och nästan fördubblar antalet röster jämfört med förra valet.

– Det har varit en otroligt tuff nationell trend. Vi visste att det skulle bli tufft. Trots det så tappar vi bara ett par procentenheter. Jag är glad att se att nästan alla grön/blå partier ökar och det är glädjande att invånarna uppskattar det vi gjort, säger Mikael T Eriksson (M), kommunstyrelsens ordförande.

Han berättar att han även skickade sms till Jesper Wiklund (V) under natten.

– Jag gratulerade honom, de har gjort en riktigt bra valrörelse. I enskilda valdistrikt i Rissne har de helt sanslösa resultat.

Närmast så kommer det att hållas interna möten för att analysera valresultatet, berättar Mikael T Eriksson.

– Efter det kommer vi att utvärdera våra förhandlingspositioner, och så har vi ambitionen att träffa de andra grön/blå gruppledarna de närmsta dagarna och påbörja samtal för att fortsätta styra kommunen, säger han.

Sista gången nuvarande kommunfullmäktige ses är 24 september. 15 oktober är sedan tanken att den nya kommunfullmäktige ska väljas och tillträda på dagen.

Den nya fullmäktige lägger förslag på en ny skattesats och ska även presentera en budget i november, senast december. Innan nyår ska även nya ledamöter i alla nämnder utses.

Så det är en hektisk höst som politikerna har framför sig.

Fakta

Rösterna räknade – då startar det politiska spelet

Vem vann valet? Svaret på den frågan kan dröja.
Nu är det upp till de invalda kommunpolitikerna att hitta en majoritet som kan styra staden.

Först ska rösterna kontrollräknas av valnämnden innan länsstyrelsen fastslår mandatfördelningen i kommunen.

Kommunpolitik skiljer sig på flera sätt från rikspolitiken när det gäller att få fram vem som ska styra under den nya mandatperioden. I kommunen finns varken en talman som hjälper till i regeringsbildningen eller en motsvarighet till statsministeromröstningen som hålls i riksdagen.

Partierna samlas helt enkelt och funderar på vilka som ska styra ihop.

Den 15 oktober börjar den nya mandatperioden. Då samlas nya fullmäktige och då väljer ledamöterna också kommunstyrelsens ordförande samt eventuellt andra kommunalråd och oppositionsråd.

Först i december väljs ledamöterna till de olika nämnderna.

I valen till nämnderna kan det politiska spelet bli avancerat. Partier, som normalt sett inte samarbetar, kan gå ihop för att maximera sitt inflytande i nämnderna.

Om ingen majoritet kan skapas kan det bli nyval. Men för det krävs att minst två tredjedelar av de närvarande ledamöterna i fullmäktige röstar för det samt att det har gått sex månader efter det att det nyvalda fullmäktige haft sitt första sammanträde.

Visa merVisa mindre

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Nu är det full rulle i Ursviksskogen

Nyheter Mountainbikes är heta trenden i Cykelsverige Mountainbikes blir allt populärare i Sverige – och i Sumpan finns ett cykelmecka i Igelbäckens naturreservat. På helgerna är det knökfullt på parkeringen.onsdag 21/10 11:09

Grovsopor fortsätter att dumpas i Sumpan

Nyheter FTI har satt in vakter och hotat ta bort stationen Folk fortsätter att dumpa grovsopor vid återvinningsstationerna i Sundbyberg. Företaget som sköter stationerna har satt in väktare under sommaren och varit inne på att ta bort stationerna helt.onsdag 21/10 10:56

Laddar för nya fester – technoklubb i klassiska lokaler

Nyheter Variation. Planerar även evenemang för en lite äldre målgrupp Det är åter festdags på gamla Lorry. Lagom till löning blir det technoklubb på dagen – dessutom bjuds det på häng för en äldre målgrupp.tisdag 13/10 16:47