Foto: Mostphotos

Lugnt när polisen summerar valdygnet i länet

En demonstration utan tillstånd utanför SVT och hot mot valarbetande Sverigedemokrater. Det är två händelser som sticker ut under valdygnet som polisen i övrigt beskriver som i stort sett incidentfritt.

  • Publicerad 13:31, 10 sep 2018

Under tiden de drygt 1300 vallokalerna i länet höll öppet under söndagen var det få valrelaterade händelser som polisen behövde rycka ut på.

– Det har varit i stort sett incidentfritt, vilket var vad vi hade förväntat oss, säger kommenderingschef Fredrik Persson.

Enligt polisen kom det bara in en polisanmälan om misstänkt brott i anslutning till en röstningslokal. Den handlar om att Sverigedemokraternas ordförande i Nynäshamn, Emilia Orpana, och en partikamrat till henne som ska ha angripits utanför en vallokal i Ösmo vid 11.30-tiden. Vilket flera medier rapporterat om, däribland Expressen i vilken Emilia Orpana berättar att två unga män hotade dem till livet och försökte ta deras valsedlar.

– Vi blev kallade för ”jävla rasister” och ”horungar”. Vi blev hotade med att de skulle stampa på våra huvuden och mörda oss, säger hon till Expressen.

Polisen har skrivit en anmälan om olaga hot mot de två valarbetarna och en väljare, men vid lunchtid på måndagen fanns fortfarande ingen misstänkt gripits.

Demonstration utanför SVT

En annan händelse som enligt polisen sticker ut under valdygnet var en icke tillståndsgiven demonstration som Greenpeace höll utanför SVT:s huvudentré i samband med att valvakan drog igång i går kväll.

– Det finns inga våldsamheter rapporterat där, utan det gick lugnt till, säger Fredrik Persson, kommenderingschef vid polisen.

I nuläget finns det ingen person misstänkt för brott i samband med demonstrationen.