Michaela Sjögren Cronstedt talar om valet med Salieu Eriksson Mbye. Foto: Stefan Källstigen

Lokala profiler får fler att rösta i Rågsved

Knappt sex av tio i Rågsved röstade i kommunvalet 2014. Nu ska lokala valambassadörer ändra på det. – Jag hoppas att vi kommer upp i 70-75 procent, säger Michaela Sjögren Cronstedt.

  • Publicerad 10:07, 24 aug 2018

Michaela Sjögren Cronstedt, ordförande i Musketörerna och lokal valamabssadör, är på väg in Folkets hus. Hon stannar till och pratar med några unga killar.

– Glöm inte att rösta. Ni måste rösta, säger hon till dem och hötter lite vänligt med fingret.

– Jag ska rösta. Det är viktigt! säger Salieu Eriksson Mbye med ett stort leende.

Äntligen! Jag kommer ihåg när man röstade på låtsas i mellanstadiet. Det var nice. Nu får jag äntligen rösta på riktigt.

Salieu Eriksson Mbye.

Han är 18 år och får rösta för första gången.

– Äntligen! Jag kommer ihåg när man röstade på låtsas i mellanstadiet. Det var nice. Nu får jag äntligen rösta på riktigt, säger Salieu Eriksson Mbye.

Han har inte bestämt ännu vad han ska rösta på.

– Det är viktigt att rösta på vad som helst utom SD, säger han.

Rågsved har det lägsta valdeltagandet i stadsdelen. I vissa delar av Rågsved var det bara 56 procent som röstade i kommunalvalet 2014. Inför det här valet har stadsdelen beviljats en halv miljon kronor för att öka valdeltagandet.

Stadsdelen har bland annat anlitat ett antal lokala valambassadörer för pengarna, människor från föreningslivet som ideellt ställer upp mot att föreningen får ett bidrag. Valambassadörerna är personer från Musketörerna, Projekt Rågsved, Rågsveds IF och boxningsklubben och de har alla fått gå en utbildning.

– Vi försöker lyfta vikten av att rösta och fokusar mycket på landstings- och kommunval, eftersom fler utrikes födda har rätt att rösta i de valen, säger Elin Wiktorsson, projektledare för höjt valdeltagande.

Djam Djalo upplyser alla som besöker medborgarkontoret om att de kan rösta redan nu.

Tryck på förtidsröstningen

Det är första dagen med förtidsröstning på medborgarkontoret och det är fullt med folk i det lilla rummet. På mindre än fyra timmar har 22 personer röstat.

– Många vet inte om att det går att rösta redan nu förrän vi berättar det. De har inte med sig röstkort, men vi kan skriva ut det här, säger Djam Djalo, som arbetar med förtidsröstningen.

Angel Miusis är en av dem. Hon hade ett ärende på medborgarkontoret och passade på att rösta samtidigt. Hon kom till Sverige från Kongo för fem år sedan och detär första gången som hon röstar i Sverige.

– För mig är det självklart att rösta. Om jag tycker att något är bra vill jag stödja det och om jag inte tycker att det är bra måste jag rösta för att få en förändring, säger hon.

Ali Sierani och Ahmed Son diskuterar poltik i Rågsveds centrum.

På en gul bänk utanför en butik sitter Ahmed Son och Ali Sierani och pratar.

– Jag har inte bestämt mig ännu. Det blir nog Socialdemokraterna eller Miljöpartiet. Jag vill rösta på någon som gör samhället bättre, säger Ahmed Son.

Ali Sierani är egen företagare och tänker rösta på Moderaterna. De är inte överens om poltiken, men de har liknande tankar om varför valdeltagandet är lågt i Rågsved.

– De lovar ungdomarna här en massa saker, men inget händer. De unga behöver jobb, säger Ahmed Son.

”När jag missbrukade röstade jag inte, men nu kommer jag självklar att göra det”, säger Veronica Tapola som pratar med Michaela Sjögren Cronstedt.

Hoppas på höjt valdeltagande

Flera vi talar med lyfter känslan av utanförskap som en förklaring till det låga valdeltagandet.

– Det är ett gap mellan tunnelbanestationerna här ute och från Enskede och inåt. Många här känner inte att de har fått ta del av saker, säger Michaela Sjögren Cronstedt.

Hur ska ni få fler att rösta?

– Det räcker inte med en broschyr, det finns inga genvägar Det krävs möten och samtal.

 Jag hoppas att valdeltagandet i Rågsved kommer upp i 70-75 procent.

Michaela Sjögren Cronstedt, valambassadör.

Michaela Sjögren Cronstedt tror också att fler i Rågsved kommer att rösta den här gången.

– Det känns så. Jag hoppas det. Det här är ett annorlunda val, det känns som att vi väljer väg. Jag hoppas att valdeltagandet i Rågsved kommer upp i 70-75 procent.