Carl-Magnus Broström, ordförande Waxholmspartiet Foto: Mitt i Stockholm

Lokala partier går starkt fram i länet

Lokala partier lockade många väljare i flera kommuner i länet. I Vaxholm gör uppstickaren Waxholmspartiet ett succéval och är nu största parti. Även Tullingepartiet i Botkyrka går starkt fram liksom Väsbys bästa i Upplands Väsby.

  • Publicerad 10:02, 10 sep 2018

Lokal partier går starkt fram i många kommuner i länet. Allra bäst val står borgerliga uppstickaren Waxholmspartiet för som gör ett historiskt resultat med 24,9 procent av rösterna i Vaxholms kommunval. Det innebär att partiet, som bildades 2013, ökar med över 11 procentenheter jämfört med förra valet och blir största parti i kommunen.

– Jag är oerhört glad att vi nått ut med våra budskap och att invånarna håller med oss, säger Carl-Magnus Broström, partiets ordförande, till Mitt i.

Även Tullingepartiet, vars mål är att Tullinge ska bli en egen kommun, gör ett succéval och med 12,8 procent av rösterna i Botkyrka, vilket är drygt fyra procentenheter mer än valet 2014. Bara Socialdemokraterna (30,6%) och Moderaterna (15,2%) är större.

I Upplands Väsby går Väsbys bästa stark fram med 9,8 procent mot 3,58 procent i förra valet. En av partiets profilfrågor är att motarbeta Väsby entré, en ny stadsdel med stort stationsområde.

Även Nackalistan går framåt med 1,6 procent till 8,6 procent av rösterna i Nacka, och i Huddinge ökar Drevvikenpartiet från 4,2 till 5,2 procent av rösterna.

– Generellt kan man säga att lokala partier är bra på att fånga upp opinioner ute i väljarskarorna. Ofta är de ett uttryck för missnöje, att de etablerade partierna inte har lyssnat utan bara kör på precis som vanligt, säger Gissur Erlingsson, professor vid Linköpings universitet, som forskar om lokal politik.

Sollentunapartiet tappar rejält

I Lidingö är Lidingöpartiet fortsatt starkt, och är tredje största parti bakom Moderaterna och Centerpartiet, även om partiet backar något från 14,32 procent till 13,7 procent av rösterna.

Men det finns också lokala partier som tappar rejält. I Sollentuna går Sollentunapartiet från 6,7 procent till 3,5 procent av rösterna.