Liberalernas svar efter Moderaternas känga

Alliansen i Botkyrka sprack efter 12 års samarbete. Moderaterna kritiserade då sina gamla allianskollegor för att sitta i knät på Socialdemokraterna. – Alla former av majoritet med flera partier innebär kompromisser och att man får igenom delar av sin politik med också att man får avstå i vissa delar. Exakt samma hade hänt om vi samregerat med M, svarar Liberalernas gruppledare Lars Johansson.

  • Publicerad 11:20, 25 sep 2018

I fredags kom nyheten om den nya majoriteten i Botkyrka. Den rödgröna majoriteten är över. Likaså är alliansen efter tolv år. Både Vänsterpartiet och Moderaterna hamnade utanför den nya majoriteten. Stina Lundgren (M) och Willy Viitala (M) uttryckte kritik mot sina gamla allianskollegor som börjat samarbeta med Socialdemokraterna.

– Hur mycket av sina valprogram har KD, L och C behövt förhandla bort för att sitta i knät på Socialdemokraterna i fyra år mot att få välarvoderade uppdrag?, sade Moderaternas ledare Stina Lundgren i ett pressmeddelande.

”Inte att sitta i knät”

Liberalernas gruppledare Lars Johansson har svårt att förstå kritiken.

– Jag tycker inte att det är att sitta i knäet på S. Alla former av majoritet med flera partier innebär kompromisser och att man får igenom delar av sin politik med också att man får avstå i vissa delar. Exakt samma hade hänt om vi samregerat med M. Jag ser också i uttalandena från M att de inte har någon sakpolitisk kritik utan hänger upp sin kritik på annat, vilket är märkligt, säger han.

Han pekar på att Liberalerna nu nått framgång i fem av tio frågor de gått till val på. Lars Johansson nämner bland annat framtagandet av en ny näringslivsstrategi, effektiviseringar av kommunala förvaltningar bland annat genom digitalisering och modern teknik, och valfrihet inom omsorgen.

– När det gäller ökad valfrihet inom omsorgen så kommer en arbetsgrupp inrättas för detta, säger han.