Liberalerna ska överklaga rösträkningen

Det saknas en röst för att Liberalerna i Järfälla ska få sex mandat. Nu ska de överklaga. – Det är inte ett extra mandat som är grejen. Vi vill bara vara säkra på att det blivit rätt, säger Nikoletta Jozsa, gruppledare Liberalerna.

  • Publicerad 12:50, 26 sep 2018

Under tisdagen rapporterade SVT att Liberalerna i Järfälla kräver omräkning efter att de tappat ett mandat från den första preliminära räkningen. Det saknas nu en röst för att de ska få sex mandat istället för fem.

Eftersom det i bland annat Järfälla är så små marginaler valde Länsstyrelsen att under söndagen räkna om rösterna för kommunvalet. Rösterna har alltså räknats i sin helhet tre gånger. Röstmottagarna räknade en gång på valnatten och Länsstyrelsen har gjort en kontrollräkning samt nu en omräkning.

Utöver fulla rösträkningar gör valnämnden på onsdagen efter valet en räkning av utlandsröster och de förtidsröster som inte nått vallokalen på valnatten. Det var mellan räkningen på valnatten och tilläggsräkningen på onsdagen som Liberalerna tappade sitt mandat. Nikoletta Jozsa är gruppledare för Liberalerna i Järfälla.

– Det är ju helt normalt. Det tillkommer ju röster då, säger hon.

Aldrig samma siffra

Det är alltså Länsstyrelsens räkningar som gör Liberalerna oroliga.

– Efter den preliminära rösträkningen på onsdagen fattades 12 röster för ett sjätte mandat. När Länsstyrelsen släppte ett preliminärt resultat på torsdagen saknades det två. Och efter söndagens omräkning när det fastställda resultatet kom fattades det en röst. Det har alltså aldrig varit samma siffra, och det är det som är oroande säger Nikoletta. 

Efter att resultatet fastställts har den som vill överklaga tio dagar på sig.

– Vi kommer överklaga, säger Nikoletta Jozsa. Järfällaborna ska vara trygga med att alla röster räknas.

En överklagan hamnar hos Valprövningsnämnden som beslutar hur man ska gå vidare. Det kan handla om ny rösträkning, men också om att upphäva ett val och begära omval.

Ett beslut från Valprövningsnämnden går inte att överklaga.

Fler saker som oroar

Utöver själva rösträknandet är det fler saker som oroar Liberalerna. Bland annat har det tillkommit åtta röster vid den slutgiltiga räkningen. Det är också ett högt antal ogiltiga röster.

– Om det bara skiljer en röst så är det ju så. Men det är så många ogiltiga röster, det tillkommer röster och resultatet har aldrig blivit samma vid någon räkning. Det är så stor osäkerhet, med väldigt liten marginal, säger Nikoletta Jozsa.