Kyrkby kan bli entrén till Täby om spåren förlängs till Danderyd. Foto: Most Photos

Liberalerna: Nej till 400 bostäder i Kyrkbyn

Under tisdagen gjorde Liberalerna ett utspel om att stoppa 400 nya bostäder i Kyrkbyn. Men Moderaterna säger att några eventuella bostäder ligger långt fram i tiden och att Liberalerna dessutom varit med på tåget tidigare. – Det här låter som en valstrategi från deras sida, säger Johan Algernon (M).

  • Publicerad 11:17, 29 maj 2018

Idag gick Liberalerna ut med att de inte vill se 400 bostäder i Täby kyrkby. Siffrorna kommer från ett planprogram som kommunen har klubbat där ett av effektmålen för Kyrkbyn är 200-400 nya bostäder.

– Det är väldigt tidigt men vi vill redan nu gå ut och säga att vi vill arbeta för ett trivsamt Kyrkbyn. Då kan vi inte ha storskaliga flerbostadshus som man med största sannolikhet behöver bygga om man ska nå 400 bostäder, säger Hans Ahlgren (L), gruppledare och kommunalråd.

Moderaterna ställer sig frågande

Men Moderaterna blir förbryllade av utspelet. Stadsbyggnadsnämndens ordförande Johan Algernon (M) menar att Liberalerna för inte så många veckor sedan ställde sig bakom kommunens så kallade start-PM för Kyrkbyn.

– Vi har alltid sagt att vi vill bevara känslan av Kyrkbyns mer småskaliga stationssamhälle. Liberalerna vet mycket väl att det handlar om ett spann av bostäder och att vi är i ett väldigt tidigt skede. Det låter som en slags valstrategi från deras sida.

”Det var inte länge sedan en fastighetsägare hade storstilade planer för Kyrkbyn och då sa vi att det kunde de glömma”

Johan Algernon (M), stadsbyggnadsnämdens ordförande.

Han säger, precis som Liberalerna i sitt utspel, att utvecklingen av området måste ske i samförstånd med Kyrkbyborna.

– Vi kommer att ha en nära dialog med Kyrkbyborna för att se vad de tycker, och först då se vilken mix av bostäder vi ska ha. Det var inte så länge sedan en fastighetsägare hade storstilade planer för Kyrkbyn och då sa vi att det kunde de glömma. Det är inte rätt plats för den typen av exploatering, säger Johan Algernon.

En säkrare övergång på Roslagsbanan

Han säger att området måste få en långsiktig lösning för skolorna, samt att Roslagsbanan får en planskild korsning så att invånarna kan ta sig över spåren på ett säkert sätt.

– För den typen av investeringar så behöver man pröva möjligheten med ett visst bostadsbyggande. Men vi måste ha hänsyn till historien och vad det blir i slutändan är alldeles för tidigt att säga.

Vill lyfta frågan tidigt

Från Liberalernas håll menar man att utspelet framförallt handlar om att starta en diskussion om Kyrkbyns framtid.

– Nu visar vi tidigt var vi står i frågan. Det ger också en möjlighet för andra partier att meddela var de står. Vi vill inte se en storskalig exploatering av Kyrkbyn och jag tror att invånarna är nyfikna på vad som planeras för området i framtiden, säger Hans Ahlgren.

Samtidigt var ni med och klubbade igenom start-pm:et för inte så länge sedan?

– Så var det. Vi är med på att man startar processen med att utveckla Kyrkbyn med mer butiker och restauranger. Vi vill också se en mötesplats för unga och flytta biblioteket till centrum. Sedan har vi diskuterat internt just frågan gällande bostäder och kommit fram till att vi inte vill se en utveckling med upp till fyra hundra nya bostäder.